Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je na društvenim mrežama poruku o neodređenoj prijetnji njegovoj zemlji, što je potaknulo komentare o tome govori li neminovnosti novog sukoba.

Vučić se često hvalio svojim odnosom s Vladimirom Putinom i odbio je uvesti sankcije Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu. Moskva je također glavni saveznik Srbije u protivljenju nezavisnosti Kosova.

“Teško je reći kakve smo to vijesti dobili u zadnjih 48 sati, a koje direktno ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske”, napisao je Vučić govoreći o entitetu u BiH.

Vučić je najavio da će u narednim danima upoznati građane Srbije sa svim problemima koji predstoje. "Bit će teško. Borit ćemo se. Srbija će pobijediti", dodao je, ne precizirajući dalje.

Zagonetna priroda objave, zajedno s nedostatkom odgovarajućeg upozorenja na web stranici srbijanskog predsjedništva, dovela je do nagađanja među korisnicima društvenih medija.

"Čemu ovaj post? Recite odmah ko i čime prijeti", napisao je jedan komentator, "dosta više s tim misterioznim i praznim pričama".

"Srbija i naš narod će pobijediti! Vrhovni komandante, srpska omladina je uz tebe!" napisao je drugi korisnik. Jedan post je rekao, "samo da ne bude rata."

Komentari su na kraju bili onemogućeni, ali ne prije nego što je jedan korisnik Instagrama komentirao: "Dragi predsjedniče, nemojte nam ulijevati strah. Ako nam već želite nešto dati do znanja, učinite to što prije. Mi smo, kao narod, bili zabrinuti i čekamo već neko vrijeme!"

Nikola Miković, beogradski politički analitičar, rekao je da je Vučić i ranije govorio o "teškim odlukama" koje Srbija mora donijeti i navodnim pritiscima Zapada na srbijansko vodstvo.

Ali općenito, 'teški dani za Srbiju' njegova je dobro poznata retorika', rekao je Miković za Newsweek. "Koristio ju je toliko puta u prošlosti da vrlo malo ljudi još uvijek obraća pažnju na takvu priču."

“Budući da je spomenuo Republiku srpsku, sasvim je moguće da je posredno mislio na činjenicu da je visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristio svoje ovlasti da nametne izmjene zakonodavstva BiH, čemu se Republika srpska odlučno protivi”, kazao je.

Christian Shmidt je ove sedmice nametnuo izmjene izbornog zakona u zemlji, uključujući osiguranje poštenih izbora. Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik odbacio je taj Schmidtov potez a često je i ranije prijetio otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine.

Miković je rekao: "Nema vojne prijetnje. Niko neće napasti Srbiju i ne očekujem da će Srbija pokrenuti rat protiv Kosova kojeg podržavaju SAD, jer bi to bila samoubilačka misija. Također, u ovom trenutku, ne ne vidim potencijal za veliku destabilizaciju regije koja je duboko u zapadnoj geopolitičkoj orbiti."