Izraelski premijer Benjamin Netanyahu strahuje da bi Međunarodni krivični sud (ICC) mogao izdati nalog za hapšenje za njim prije nego što posjeti SAD 24. jula, objavili su u srijedu izraelski mediji. Netanyahu bi se potencijalno mogao suočiti s hapšenjem ako se zaustavi u trećoj zemlji na putu za SAD

Potencijalni nalozi za hapšenje ICC-a za Netanyahuom i izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom razmatrani su na sastancima na visokom nivou u izraelskim ministarstvima, izvještava izraelski Kanal 12 News, uz očekivanje da će oni biti izdati u narednih nekoliko sedmica.

Prošlog mjeseca glavni tužilac ICC-a Karim Khan rekao je da će zatražiti od suda da izda naloge za dvojicu izraelskih lidera zbog sumnjivih zločina, uključujući "izazivanje istrebljenja, izazivanje gladi kao metode rata, uključujući uskraćivanje zaliha humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civili u sukobu".

Izraelska je vojska u brutalnom ratu protiv Gaze ubila preko 37.700 Palestinaca, većinom žena i djece, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Rat je također potpuno razorio enklavu.

Izrael je uveo "potpunu opsadu" pojasa i doveo na ivicu gladi tamošnje stanovništvo, a na desetine ljudi već je umrlo od neuhranjenosti i dehidracije.

Khan također traži naloge za hapšenje lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, Yahye Sinwara i Mohammeda Al-Deifa u vezi s iznenadnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.160 ljudi.

SAD nije potpisnica Rimskog sporazuma kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud i sve vrijeme  rata u Gazi pružaju Izraelu diplomatsko i vojno pokriće. SAD su kritizirale nalog MKS-a za hapšenje protiv Netanyahua i malo je vjerovatno da će se izraelski lider suočiti s hapšenjem ako otputuje tamo.

Međutim, prema izraelskom Kanalu 12, posjeta izraelskog premijera SAD-u 24. jula mogla bi ipak nositi određeni rizik ako se izdaju nalozi za hapšenje.

Netanyahu bi se mogao suočiti s hapšenjem u trećoj zemlji ako njegov avion bude prinuđen da prinudno sleti na putu za SAD, navodi Kanal 12.