Aktuelni američki predsjednik Joe Biden suočava se s najozbiljnijom krizom svoje kampanje jer čitav niz demokratskih saveznika u medijima, poput najpoznatijih novinara najjačih medija u Sjedinjenim Državama – sugeriraju da bi on trebao odustati od predsjedničke nominacije.

Doduše, Biden ni ranije nije bio miljenik medija i uglavnom nije povezan sa elitnim američkim novinarima. Osim toga, Biden je ispunio sve potrebne proceduralne forme i on je već sada demokratski kandidat, a jedini način da to ne bude je da sam odluči povući se.

Pravo je pitanje – šta je to što bi ga moglo potaknuti da to i učini?

Postoje još samo dva faktora koja bi mogla natjerati Bidena da odustane od utrke. Prvi – ukoliko bi javne ankete pouzdano pokazale da gubi izbore od Trumpa, a da neki drugi demokratski kandidati odnose pobjedu. Dosadašnje ankete to nisu pokazale, uprkos uobičajenom mišljenju da bi mlađi demokrata prošao bolje od aktuelnog predsjednika. Potpredsjednica Kamala Harris i guverner Californije Gavin Newsom jedini su zaista prihvatljivi kandidati u ovoj fazi, iz raznih razloga. Biden bi mogao pronaći način da samo „preda dirigentsku palicu“.

Druga mogućnost je da neke od najutjecajnijih ličnosti u Demokratskoj stranci predlože Bidenu da se povuče, i to u četiri oka. Kratka je lista tih ljudi, a predvode je bivši predsjednici Barack Obama i Bill Clinton. Veliku težinu imaju i riječi Hillary Clinton i Nancy Pelosi. Tu su još i Chuck Schumer, Hakeem Jaffries i, eventualno, kongresmen iz Južne Caroline Jim Clyburn.

Kratka je to lista, i ona odražava otužno stanje u njihovoj stranci – partijska je struktura prestala da postoji, a liderska klasa skoro u potpunosti uvehnula.

A vrijeme za Bidenovu stranku i samu njegovu kampanju curi, dok mnoge ankete najavljuju Trumpovu pobjedu.