Yrsa Sigurdardottir, najprodavanija islandska spisateljica kriminalističkih romana, rekla je da je to bilo ubistvo kao iz nordijskog noir romana i da je devastiralo Islanđane.

“Ona je bila samo nevina djevojka koja je hodala ulicom,” rekla je Sigurdardottir, dodajući da je imala problema s pisanjem otkako je čula vijest. Rekla je: “U prošlosti smo ovakva ubistva viđali samo u fikciji.”


Birna Brjánsdóttir: Živahna dvadesetogodišnjakinja sa kestenjastom kosom i oštrim smislom za humor, odrasla u predgrađu. Voljela je muziku – sve, od hip-hopa do folka – i voljela je da vozi, pa je tokom ljeta 2016. prihvatila islandski običaj zvan rúntur, polako vozeći ulicom Laugavegur u automobilu svog oca s prijateljima, sa otvorenim prozorima i glasnom muzikom

MISTERIOZNI NESTANAK

U januaru 2017. godine, Island je bio potresen nestankom 20-godišnje Birne Brjánsdóttir.

Birna je posljednji put viđena u ranim jutarnjim satima 14. januara, kada je napustila noćni klub u Reykjaviku.


Birna Brjánsdóttir hoda kroz Reykjavik u noći kada je nestala

TRAGIČAN KRAJ POTRAGE

Nakon intenzivne potrage koja je trajala nekoliko dana, tijelo Birne Brjánsdóttir pronađeno je 22. januara u blizini obale. Ovaj tragičan događaj izazvao je duboku tugu i šok među stanovnicima Islanda.

Birna Brjansdottir, 20-godišnja prodavačica, umrla je od utapanja nakon što je bačena u Sjeverni Atlantski okean. Prema izvještaju obdukcije, bila je živa kada je bačena, ali nije jasno da li je ubica to znao. Njeno nago tijelo je pronađeno blizu svjetionika, oko 30 kilometarajugoistočno od Reykjavika.

KLJUČNI DOKAZ I MOTIV

Policija je brzo pokrenula istragu i uspjela povezati nestanak Birne s posadom grenlandskog ribarskog broda koji je bio usidren u luci Reykjavik.


Polar Nanoq, na kojem je Thomas Olsen bio član posade

Ključni dokazi, uključujući snimke nadzornih kamera i tragove krvi pronađene u automobilu koji je koristio jedan od članova posade, doveli su do hapšenja Thomasa Møllera Olsena.


Ubica

Motiv za ubistvo nije bio odmah jasan, ali se tokom istrage otkrilo da je Olsen bio pod uticajem alkohola i droge u noći kada je Birna nestala. Također, postojale su indicije da je pokušao prikriti tragove zločina, što je dodatno otežalo istragu.

PRAVDA ZA BIRNU

Thomas Møller Olsen je optužen za ubistvo Birne Brjánsdóttir.

Tokom suđenja, Olsen je negirao krivicu, ali su dokazi bili neosporni. U martu 2018. godine, Olsen je osuđen na 19 godina zatvora za ubistvo i krijumčarenje droge.

TUGA I SOLIDARNOST

Nestanak i ubistvo Birne Brjánsdóttir duboko su pogodili islandsko društvo. Stanovnici su se okupili kako bi odali počast Birni i izrazili podršku njenoj porodici. Ubistvo je šokiralo i ujedinilo Island, dok je izazvalo talas simpatija u Grenlandu. Na njenoj sahrani prisustvovali su hiljade ljudi, uključujući predsjednika Islanda. Ovaj slučaj je također potaknuo rasprave o sigurnosti i pravdi na Islandu.

JAČANJE SIGURNOSTI

Nakon ovog tragičnog događaja, islandske vlasti su uvele nekoliko promjena u zakonodavstvu kako bi poboljšale sigurnost građana. Jedna od ključnih promjena bila je pojačana kontrola nad stranim brodovima koji pristaju u islandske luke. Također, uvedene su strože mjere nadzora i sigurnosne provjere za posade brodova.

Ove promjene su imale za cilj spriječiti slične incidente u budućnosti i osigurati da se svi članovi posade podvrgnu temeljitim provjerama prije nego što im se dozvoli ulazak u zemlju.


Spomen za Birnu Brjánsdóttur u centru Reykjavika

FAKTOGRAFSKI PODACI

Datum nestanka: 14. januar 2017.
Datum pronalaska tijela: 22. januar 2017.
Lokacija pronalaska tijela: Blizina obale Reykjavika
Osumnjičeni: Thomas Møller Olsen
Datum hapšenja: Januar 2017.
Datum suđenja: Mart 2018.
Presuda: 9 godina zatvora za ubistvo i krijumčarenje droge