Austrijska vlada je u središtu kontroverzi nakon izjava u kojima je savezni kancelar, konzervativac Karl Nehammer, rekao da se siromašna austrijska djeca mogu prehraniti u McDonald'su zahvaljujući cijenama poznatog lanca brze hrane. Njegove izjave nisu se nimalo svidjele opoziviji, partnerima u vlasti ali ni društvu u cjelini.

"Šta je s roditeljima? Kako dijete ne može dobiti topli obrok u Austriji? Nije zdravo, ali je jeftino: hamburger u McDonald'su", reko je čelnik Vlade u videu snimljenom u julu, na događaju koji je organizirala njegova Narodna stranka (ÖVP), a sinoć je procurio na Twitteru. Osim što okrivljuje roditelje kad dijete ne dobije "topli obrok", općenito napada one koji osuđuju sve veće siromaštvo djece, žene koje tobože ne žele raditi puno radno vrijeme i tradiciju.

Na snimci je izgledalo kao da je to rekao dok je ispijao piće, pa je vjerojatno bio pijan. Opozicija ga je optužila i tražila objašnjenja, kao i njegovi partneri u vladi, Zeleni, nekoliko nevladinih organizacija, dobrotvornih organizacija i sindikata reagiralo je i oštro kritiziralo kancelarove komentare.

"U videu vidimo saveznog kancelara koji prezire narod zbog nečega za što je sam odgovoran", rekao je Andreas Babler, čelnik opozicione Socijaldemokratske stranke (SPÖ), aludirajući na svoje prethodne kritike da Nehammerova vlada nije donijela učinkovite mjere protiv inflacije, koja je na godišnjoj razini oko 7%.

Još jedna od njegovih kritika bila je ona Michaela Landaua, predsjednika Caritasa Austria, organizacije za socijalnu pomoć Katoličke crkve, koji je na svojim društvenim mrežama napisao da "ko god kaže da u Austriji niko ne gladuje ili se ne smrzava, nema pojma o stvarnosti naroda“.

Pridružila mu se stručnjakinja Hanna Lichtenberger, koja je izjavila da problem pothranjenosti djece u Austriji "nije mit".