Malo će šta Dino Mustafić propustiti komentirati na svom Twitteru. Statusi su mu dosadni, zida ih od floskula i općih mjesta ali je veoma aktivan i "raja je s kafe” pa bude i lajkova. Sunce, kiša, trava, ruska agresija, hrvatska reprezentacija, SDA, Sebija, diploma, respiratori… Sve su to omiljene svakodnevne Twitter teme Mustafića.

Svašta je Mustafić glasno komentirao ovih dana ali je mlako reagirao na jedan aktuelni slučaj. Onaj Sanje Vlaisavljević, koja je krenula stazama Lidije Bradare u reformu pravosuđa i odlučila rehabilitirati ratne zločince. Tako što će ratnog zločinca, koji odsluži kaznu, proglasiti rehabilitiranim i izliječenim i dopustiti mu da postane uzoran građanin. Štaviše, uzor mladima.

Ko ne vjeruje, neka pogleda slike sa dočeka Darija Kordića, omiljenog ratnog zločinca Lidije Bradare, Dragana Čovića i Borjane Krišto. Ono što danas Kordić propovijeda, rehabilitiran dakako, toliko im je primamljivo da je čak i Sanja Vlaisavljević poželjela postati Darijeva groupie.

To da Vlaisavljevićka želi, kao ministarka kulture i športa, rehabilitirati i ostatak haške UZP reprezentacije, Mustafić je, za razliku od Izudina Bajrovića ili Jasmile Žbanić, skoro pa prešutio iako su se neki od njegovih fanova i mnogi od onih koje svakodnevno nervira pitali kada će “tvitnut” i zatražiti njezinu ostavku. No, takvog tvita nije bilo. Dino je Mustafić odlučio nešto drugo. Otišao je od iscjeliteljice Vlaisavljević iskati – para.

I da ga se shvati baš ozbiljno, sa sobom je poveo i Josipa Pejakovića, za kojeg se zna da mu vazda treba para. I Edinu Papo. Koja se vjerovatno neće žaliti ako bude kakvih para. 

"Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, nakon zamolbe za održavanje sastanka, upriličila je danas u svom Uredu radni susret sa predstavnicima Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) - direktorom Dinom Mustafićem, predsjednicom Upravnog odbora Edinom Papo i predsjednikom Umjetničkog savjeta Josipom Pejakovićem."

Tako stoji na početku današnje vijesti koju je objavila FENA kojom nas obavještava kako je Mustafić molio i kumio da ga se primi u kabinetu da mu nova ministarka da para. Ili da mu makar nastavi davati para onoliko koliko mu je davala para prethodna ministarka kulture. 

Evo šta još stoji u vijesti agencije FENA.

“Direktor Dino Mustafić ukazao je na probleme s kojima se ova značajna institucija suočava godinama te istakao potrebu strateških promjena, "jer bez financijske potpore, u pitanje se dovodi egzistiranje samog pozorišta". Posljednji dio rečenice preveden je, jasno, na hrvatski da ga razumije i Edin Forto. 

Mustafićev rukoljub okončan je, kako izvještava FENA, tako što je “ministrica naglasila kako se umjetnici moraju okrenuti prezentiranju pozitivnih vrijednosti umjetnosti, da dijalog mora biti neupitan te da zajedno, kao tim, „možemo za početak načiniti bar male korake koji će ohrabriti umjetnike da budu vidljivi, prepoznati i uvaženi u društvu“.

Eto. Sada znate zašto Dino Mustafić nije komentirao šovinistički ispad ministrice Vlaisavljević. On je odlučio da se okrene prezentiranju pozitivnih vrijednosti. Neupitnom dijalogu. I kao ohrabreni umjetnik, napravio je bar mali korak. I od samoumišljene moralne vertikale postao amoralna horizontala.

Opružena ničice pod nogama ministrice Vlaisavljević.