Članovi porodica šehida, koje su dale svoj pristanak za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, složili su se s prijedlogom da se dženaza odgodi do momenta kad se za njeno održavanje steknu uslovi, saopćilo je Muftijstvo tuzlansko.

Obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Vlasenici prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-efendija Fazlović i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

“Naše iskazivanje dubokog poštovanja prema šehidima i njihovim porodicama ne prestaje tokom cijele godine ali u ovo doba, kada su počinjeni strašni zločini, prisjećanje na njih još je snažnije. Njihova imena trajno su upisana na stranicama države Bosne i Hercegovine. Na našem putu da osvijetlimo istinu o stradanju našeg naroda, naših šehida koji su na visokom stepenu kod Allaha, dž.š., i našoj borbi da svaki zločinac izađe pred lice pravde, neće nas pokolebati opstrukcije, zastrašivanja i uznemiravanja Bošnjaka kojima svjedočimo i ovih dana”, poručio je muftija Fazlović.

“Nekažnjavanje zločinaca i činjenica da su mnogi od njih na slobodi dala je za pravo onima koji danas žive na ovom prostoru da vjeruju da su oni radili dobre stvari”, kazao je potpredsjednik Ramiz Salkić.

Na Šehidskom mezarju Rakita proučeni su Jasini-šerif i hatma dova, a ovaj kraći program pripremili su Organizacioni odbor kolektivne dženaze i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Hatme su ranije proučile koordinatorice i džematlijke odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i MIZ Vlasenica. Danas je klanjana dženaza Mevludinu Ferhatoviću, čija porodica neće moći prisustvovati kolektivnoj dženazi, saopćilo je Muftijstvo tuzlansko.

U Vlasenici je tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 2.440 Bošnjaka, od čega je 289 djece i približno 400 žena.