Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da će njegova zemlja nastaviti prodavati oružje nakon pada ukrajinskog aviona sa srbijanskim granatama u Grčkoj.

Teretni avion Antonov An-12, koji se srušio u subotu navečer u blizini Kavale u sjevernoj Grčkoj, prevozio je 11,5 tona minobacačkih granata srpske proizvodnje, koje su bile na putu za Bangladeš.

Atina je ranije saopćila da čeka informacije i objašnjenje od Beograda, zamjerajući da Srbija nije obavijestila grčke vlasti o tome letu. 

Pokazujući proizvode srbijanske vojne industrije egipatskom kolegi Abdelu Fatahu al Sisiju, Vučić je rekao da će Srbija i dalje prodavati naoružanje tamo gdje je moguće i u skladu s međunarodnim propisima.

"Nesreća! Hoćemo li nastaviti prodavati? Naravno da hoćemo, i Senegalu i Bangladešu… To je pitanje života Srbije. Ne pada mi na pamet da uništavam vlastiti zemlju", rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da su "svi zainteresirani za oružje iz Srbije" koja će ga prodati "dopuštenim krajnjim korisnicima".

Al Sisiju, koji je u posjeti Srbiji, priređena je izložba proizvoda srpske vojne industrije koje Beograd nastoji ponuditi Kairu.