Skoro 80 godina kasnije, on to poriče. Najstariji optuženi za nacističke zločine negirao je danas svoju umješanost u zločine pretposljednjeg dana suđenja. Za Schütza se vjeruje da je služio kao stražar u njemačkom koncentracionom logoru tokom Drugog svjetskog rata. Tužilaštvo je u maju tražilo pet godina zatvora protiv ovog Nijemca, koji se nakon rata nikada nije brinuo o tome da bi jednoga dana mogao biti uhapšen.

“Ne znam zašto sam ovde. Ja govorim istinu. Nemam veze ni s policijom ni vojskom, sve je neistinito“, rekao je optuženi drhtavim glasom. Odjeven u sivu košulju i donji dio pidžame, ušao je u sudnicu u Brandenburg-sur-la-Havelu, 70 kilometara zapadno od Berlina, u invalidskim kolicima. Prethodno je slušao ne reagujući na tvrdnje svog advokata koji je, što nije iznenađujuće, tražio njegovu oslobađajuću presudu.

“Sa 101 godinom, on je najstariji optuženi u historiji Njemačke, pa tražim da bude oslobođen“, rekao je advokat Stefan Waterkamp. "Nemamo njegovu fotografiju u SS uniformi, imamo samo 'znakove' njegove moguće aktivnosti u Sachsenhausenu“, rekao je. “Od 1973. godine istražitelji su posjedovali elemente o njemu, ali ga nisu procesuirali. U to vrijeme su svjedoci mogli biti saslušani, sada su svi mrtvi ili više ne mogu govoriti”, dodao je advokat.

“Ova osoba je veoma stara, ne želi da se sjeća. To je oblik odbrane ”, reagovao je AFP-u Antoine Grumbach (80), čiji je otac, angažovan u otporu u Francuskoj, preminuo u Sachsenhausenu.

"Najvažnije je da smo uspjeli prikupiti i pokazati široj javnosti sve dokumente koji dokazuju da je Sachsenhausen bio eksperimentalni logor za istrebljenje: tu su izmišljene sve najokrutnije metode koje su potom izvezene", dodao je.