Oligarh Bidzina Ivanishvili, koji se smatra gruzijskim liderom iz sjene, donirat će više od 10 miliona dolara nacionalnoj fudbalskoj reprezentaciji koja se kvalifikovala u osminu finala Eura 2024. godine, objavila je njegova politička stranka. Fudbaleri Gruzije pobijedili su u srijedu Portugal s 2-0, što je historijska pobjeda na njihovom prvom velikom međunarodnom takmičenju.

Ekipa koju vodi Francuz Willy Sagnol u nedjelju se susrela s jednim od favorita turnira, Španijom, trostrukim evropskim prvakom i izgubila sa 4-1-. Bez obzira na ishod te utakmice, vladajuća stranka u Gruziji najavila je da će njen počasni predsjednik reprezentaciji dodijeliti nagradu od 10,7 miliona dolara.

Ivanishvili, najbogatiji čovjek u toj bivšoj sovjetskoj republici, tiho je upravljao sudbinom Gruzije cijelo desetljeće, iako ne obavlja nikakvu dužnost u vladi. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 4,9 milijardi dolara, što je gotovo četvrtina BDP-a te zemlje.

Ovaj 68-godišnjak bio je premijer od 2012. do 2013., nakon što je osnovao političku stranku koja je posljednjih godina zauzela konzervativni i antizapadni zaokret. Njegovi kritičari ga optužuju da Gruziju, kandidata za ulazak u Evropsku uniju, želi skrenuti s puta prema Zapadu kako bi je približio orbiti Rusije.