Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovat će četvrtfinalnoj utakmici Evropskog prvenstva koju Turska igra protiv Holandije u subotu, dok Ankara i Berlin razmjenjuju kritike zbog slavljeničke geste turskog nogometaša Meriha Demirala.

Erdoganovo prisustvo utakmici u Berlinu potvrdili su iz njegovog kabineta za France press, a posebnu je to pažnju privuklo jer traje manji diplomatski spor između Turske i Njemačke nakon Demiralove proslave.

Štoper Turske je svoj pogodak u pobjedi nad Austrijom u osmini finala slavio tako što je rukama podignutim u zrak istakao pozdrav Sivih vukova.

Takav potez Turčina osudila je ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser, koja je kritikovala Demirala, kao i cjelokupna njemačka javnost, dok su iz Turske to nazvali ksenofobijom.

Njemački mediji su objavili da je zbog svega Njemačka pozvala i turskog ambasadora u Berlinu da se očituje, a isto je nakon toga uradila Turska s njemačkim ambasadorom u Ankari, kod kojeg se žalila zbog kritika izrečenih na račun Demirala.

Odgovarajući na kritike iz Njemačke o položaju sirijskih izbjeglica u Turskoj šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye prof. dr. Fahrettin Altun danas je kazao da razlika između sigurnosno orijentiranog, ksenofobičnog i islamofobičnog pristupa koji su usvojile mnoge evropske zemlje i humanitarnog pristupa Turske jasno se očituje u tome što je Turska ponosno i dosljedno stajala protiv evropske krajnje desnice koja pokazuje ružno lice Evrope u svojoj borbi protiv imigranata i izbjeglica.

„Neke političke grupe u zapadnim zemljama praktikuju uznemirujući nivo licemjerja propovedajući ljudska prava, istovremeno tolerišući antiimigrantska osjećanja i ksenofobiju. Svjedoci smo rasplitanja društvenog i ekonomskog tkiva Evrope kao rezultat destabilizirajućeg uspona krajnje desnice. Kampanja protiv igrača naše fudbalske reprezentacije Meriha Demirala tokom Evropskog prvenstva u fudbalu samo je još jedan od simptoma ove bolesti koja raste u nekim zapadnim zemljama. One nacije koje teže istinskoj stabilnosti i koje ozbiljno žive u skladu s humanitarnim principima koje propovijedaju, moraju stati uz Tursku i suprotstaviti se silama rasizma, ksenofobije i islamofobije“, kazao je Altun.

Istovremeno, Njemačka nije pozvla austrijskog ambasadora na razgovor nakon što su na istoj utakmici, između Turske i Austrije, austrijski navijači na ulicama Leipziga uzvikivali ksenofobne parole koje je usvojila autsrijska desnica: "Njemačka za Nijemce, stranci napolje"!

Portparol policijske uprave u Leipzigu rekao je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da su upoznati sa incidentom, da postoji prvobitna sumnja da je izvršeno krivično djelo i da istražuju slučaj. Ali ambasadora nisu zvali kao u slučaju Turske. Ako ste Nijemci onda možete iz svoje avlije tjerati strance, izbjeglice, kao da nisu ljudi, ali isto tako iz Njemačke se možete boriti za ljudska prava izbjeglica u Turskoj. Onih koje ste šutnuli sa vlastitog praga.