Bliži se 11. juli, dan kada će posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine biti ukopani na kolektivnoj dženazi koja će se klanjati u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Kao i svake godine uoči kolektivne dženaze policija iz Rs dođe do određenih navodnih informacija u kojima se kaže da imaju saznanja da će neko od Bošnjaka izazvati nemire ili incidente.

Tako je ove godine napravljena zabilješka da će Sanin Musa predvoditi incidente, te je on već saslušan u MUP-u Kantona Sarajevo, te je negirao sve tvrdnje iz zabilješke pristigle iz Rs.

„Ja sam predsjednik zvanične političke stranke, nisam aktivista niti neformalna ličnost, i apsolutna je glupost i izmišljotina da bih nešto uradio u Srebrenici ili bilo gdje drugo što nije u skladu sa zakonom i Ustavom države Bosne i Hercegovine“, poručio je Musa, prenosi Politicki.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH već je oformila timove i ubrzano se radi na mjerama osiguranja i planovima za osiguravanje dženaze i komemorativnog skupa.

Poznato je i da pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju i to KDZ tim Oružanih snaga, i helikopter za hitnu evakuaciju Oružanih snaga BiH (MEDEVAC). No, njihovo učešće mora odobriti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te se očekuje da se narednih dana to i učini.

Također, ranije nezvanične informacije da MUP Rs-a neće učestvovati u osiguranju na dan 11. juli pokazale su se netačnim i prema informacijama Patrije MUP Rs već je oformio koordinacioni tim.