Andres Escobar, kapiten muške fudbalske reprezentacije Kolumbije, veoma poštovan igrač, veoma voljen igrač, igrač poznat kao tiho, ozbiljno, disciplinovano, ljubazno i promišljeno ljudsko biće postigao je gol u utakmici Kolumbije protiv Sjedinjenih Država na Svjetskom prvenstvu 22. juna 1994. godine. Vjerovatno se ništa tragično ne bi desilo da postignuti gol nije bio autogol zbog kojeg je Kolumbija izgubila utakmicu rezultatom 2:1 i eliminirana je tokom grupne faze.

Deset dana kasnije, u rano jutro 2. jula 1994, Andres Escobar suočio se s grupom muškaraca ispred kluba u svom rodnom gradu, Medellínu, drugom po veličini gradu u Kolumbiji i istoimenom najzloglasnijem narko kartelu.

Muškarci su se rugali Escobaru zbog autogola. Pokušao je da ih urazumi. Sjedio je u svom autu. Rekao je da je gol bio iskrena greška. Insistirao je da se prema njemu ophode s poštovanjem.

 

Jedan od muškaraca je izvukao pištolj kalibra ˝38˝, pucao u Escobara šest puta i ubio ga. CNN je prenio da je muškarac vikao "gol" svaki put kada bi povukao okidač.

Sljedeće je noći policija uhapsila osobu za koju su vjerovali da je napadač. Humberto Castro Munoz bio je tjelohranitelj i vozač braće Gallon, moćnih kriminalaca i trgovaca drogom.

Braća Gallon navodno su izgubila velike sume novca kladeći se na utakmice Kolumbije na Svjetskom prvenstvu.

Tužioci su vjerovali iako to nisu mogli dokazati da su Galloni naredili Muozu da ubije Escobara kao odmazdu za autogol.

Ubica je osuđen na 43 godine zatvora. Odslužio je samo 11 godina prije nego što je pušten zbog dobrog ponašanja. Braća Gallon, koja su imala moćne političke veze, uradila su sve kako bi prikrila povezanost s ubistvom.

Escobarova sahrana privukla je hiljade Kolumbijaca, koji su pratili automobil dok je prevozio njegovo tijelo.

Kada je sahranjen, u SAD-u je tek počelo drugo kolo Svjetskog prvenstva.