Društvo | 28.10.2023.

Konačno dobijena dozvola

Najavljena izgradnja veleljepnog islamskog centra u srcu Vojvodine

Prvi islamski centar u Novom Sadu, osim prostora za molitvu, imat će i brojne druge prateće sadržaje, kao što su konferencijska sala, učionice s edukativnim centrom, vrtić, musafirhanu, halal-restoran, ali i sportske terene. Kako je planirano, islamski centar nalazit će se na Kaćkoj petlji, pored autoputa, na samom ulazu u Novi Sad. Ovaj centar trebao bi biti okrenut i ka promociji vjerskog turizma, kulturnih događaja, organiziranju tribina i svih drugih projekata za koje Grad Novi Sad bude dao prostora muslimanskoj zajednici.

MIRZA ABAZ

Muftija srbijanski i vojvođanski Islamske zajednice u Srbiji Muhamed-efendija Ziljkić nedavno je potpisao ugovor s Gradom Novim Sadom o dobijenoj dozvoli za izgradnju islamskog centra u ovom gradu. Pri potpisivanju ugovora muftija Ziljkić kazao je da će to biti jedan od najljepših kulturno-duhovnih centara u regiji s 3.000 kvadratnih metara korisnog prostora, a dodao je i to da je ovo prvi projekt Islamske zajednice u Srbiji koji je dobio sva neophodna odobrenja i dozvole potpuno čisto, bez bilo kakvih malverzacija, kako se to, prema njegovim riječima, do sada u praksi radilo. Kako je naglasio, ono za šta su se svi muslimani u Srbiji zalagali punih trinaest godina konačno postaje stvarnost te je podvukao da je on ovim projektom “svoju misiju izvršio”.

“Hvala Gospodaru koji me je počastio da budem jedna od karika u lancu onih koji su dali doprinos i živjeli za dan kada ćemo konačno moći da se svi zajedno radujemo. Ovaj centar  bit će i jedna od kulturnih stanica Novog Sada, otvorena za sve”, naveo je, između ostalog, Muhamed-efendija Ziljkić.


Muftija srbijanski i vojvođanski Islamske zajednice u Srbiji Muhamed-efendija Ziljkić

Prvi islamski centar u Novom Sadu, osim prostora za molitvu, imat će i brojne druge prateće sadržaje, kao što su konferencijska sala, učionice s edukativnim centrom, vrtić, musafirhanu, halal-restoran, ali i sportske terene. Kako je planirano, islamski centar nalazit će se na Kaćkoj petlji, pored autoputa, na samom ulazu u Novi Sad. Ovaj centar trebao bi biti okrenut i ka promociji vjerskog turizma, kulturnih događaja, organiziranju tribina i svih drugih projekata za koje Grad Novi Sad bude dao prostora muslimanskoj zajednici. Također, već je razrađen i idejni projekt koji dovoljno govori o tome da će muslimani Novog Sada dobiti istinski prelijepo mjesto budućeg sastajanja.

“Gradnja islamskog centra u Novom Sadu ima višestruki značaj, kako za vjernika pojedinca, Islamsku zajednicu u Novom Sadu i Islamsku zajednicu u cjelini, tako i za Novi Sad i državu Srbiju. Vjernicima je bitno da mogu i praktično, na dostojanstven način, konzumirati svoja zakonom zagarantirana prava na slobodu vjeroispovijesti, društvu u cjelini to je primjer lijepog zajedničkog života, a državnim organima prilika ostvarivanja pune satisfakcije značajnog dijela stanovništva i formiranje njihove lojalnosti na pravi način. U tom smislu, Muftijstvo novosadsko i vojvođansko uložilo je maksimalan napor da gradnja ovog centra ide po svim zakonom predviđenim procedurama, ne žaleći vrijeme i trud, tako da smo danas došli do ove faze koju bismo mogli nazvati beharom, a uskoro ćemo zajedno, uz Božiju pomoć, ubirati vrijedne plodove na zadovoljstvo cijelog društva. Islamska zajednica se u odnosu s vlastima postavlja u poziciju partnera na svim društveno korisnim projektima i takav će biti naš kurs i dalje”, prokomentirao je za Stav muftija Ziljkić.

DODATNI UGLED NOVOM SADU

Sam islamski centar je, objašnjava nam muftija Muhamed-efendija Ziljkić, projektiran kao multifunkcionalan prostor.

“Njegov primarni dio je, naravno, džamijski prostor, ali sadržaji namijenjeni kulturnim i naučnim aktivnostima (konferencijske sale, biblioteka, galerija i drugo) isplanirani su po svim standardima i pozitivnim iskustvima sličnih projekata. Sam objekt arhitektonski je spoj tradicionalnog i modernog stila koji će Novom Sadu, kao nosiocu titule evropske prijestolnice kulture za 2022. godinu, dati dodatno na ugledu”, poručio je.

Kada smo ga pitali koliko je bilo teško muslimanima organizirati društveno-kulturno-vjerske aktivnosti u Novom Sadu bez jedne ovakve institucije, on podsjeća da je život muslimanske zajednice u Vojvodini obnovljen krajem 1970-ih godina 20. stoljeća i na neki način ozvaničen je kupovinom prvog objekta u tadašnjem Bulevaru revolucije, današnjoj Futoškoj ulici 1979-80. godine.

“Brojni planovi da se ta lokacija privede vjerskoj namjeni propali su, nažalost, zbog teškoće u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa uprkos tome što je lokacija ušla u urbanistički plan do 2020. godine. Vjernici su i samostalnim inicijativama kroz džematske odbore osiguravali prostorije u stambenim objektima, koji su otkupljivani. Sve su to bila neadekvatna, ali nužna rješenja koja su morala postojati da bismo evoluirali kao zrela zajednica i da bismo došli do ovog projekta koji ćemo, uz Božiju pomoć, privesti kraju. Prihvatajući dužnost muftije na ovom području, zadao sam sebi visok cilj, što me je u proteklom periodu koštalo velikih i teških iskušenja i padova, ali mi je snagu davala vjera u Allaha, dž. š., i nada da je težina iskušenja ekvivalentna vrijednosti cilja na dunjaluku, a nadasve i na Ahiretu. Zahvalan sam i mojim bliskim saradnicima, ali i mojoj porodici koji su stoički trpjeli moje življenje za islamski centar i davali mi bezrezervnu podršku”, istakao je on.

UJEDINJENJE KAO PRIMARNI CILJ

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Vojvodini živi približno 15.000 muslimana. Od toga, u Novom Sadu približno 4.800. Međutim, muftija Muhamed-efendija Ziljkić govori da ovi podaci nisu u potpunosti relevantni, uzimajući u obzir to da su izjašnjavanja o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti u ovom dijelu Srbije neobavezna.

“Kada pogledamo podatke onih koji su u grupi ‘neizjašnjeni’ ili ‘nepoznato’, vidjet ćemo da se značajan broj građana nalazi u tim kategorijama. Naravno, Islamska zajednica ima i svoje interne podatke tako da možemo reći da je ova brojka znatno veća. S druge strane, ne bavimo se mnogo prebrojavanjima, Novi Sad je multikulturalna sredina u kojoj tradicionalno žive brojne nacionalne i vjerske zajednice u međusobnom lijepom odnosu, na što smo kao Novosađani, rekao bih, s razlogom ponosni. Trudimo se da kao pojedinci i zajednica u cjelini damo maksimalan doprinos toj harmoniji”, dodao je.

Kako dalje govori efendija Ziljkić, u ovoj početnoj fazi, koja nije nimalo jeftina, a koja podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, ispitivanja zemljišta, razne takse... finansijeri su bili džematlije, privrednici, njegove kolege... Sada, kada su došli do ove faze, u razgovorima su s nekoliko zainteresiranih donatora iz inostranstva koji su voljni preuzeti finansiranje dijela ili projekta u cjelini. Naravno, on ističe i to da su dobrotvori itekako dobrodošli.

“Svaka uspješna faza ovog projekta za mene je satisfakcija, također i mojoj porodici, a zatim i odgovor svima koji su me obeshrabrivali, pa i kočili da nešto uradim. S druge strane, lično se nadam Allahovoj nagradi na Ahiretu. Novi Sad je sredina u koju sam zaljubljen, to je jedna od važnih komponenti koja mi je davala energiju da ustrajem u radu. Želim da, mogu slobodno reći, moj Novi Sad bude lider u svemu, pa i razbijanju stereotipa svake vrste na drugim mjestima, a da ja nosim na zadovoljstvo svih Novosađana časnu titulu njihovog muftije”, njegova je poruka.

S obzirom na burnu historiju na ovom području, muftija Muhamed-efendija Ziljkić kaže kako ljude frustriraju sve negativne stvari koje se dešavaju svugdje u svijetu, pa i u našoj blizini, među zemljama koje su do jučer bile dio jedne veće državne zajednice, a koje opet, napominje, teže novom ujedinjenju u velikoj porodici evropskih naroda. On napominje kako je na nama da gradimo mostove mira i da činimo i pozivamo na dobro i odvraćamo od zla.

“Dobro je uvijek jače od zla, samo se mora raditi. Islamska zajednica ima dosta projekata koji su u pripremi. Iskreno se nadam, u prvom redu, izgradnji jednog centra u glavnom gradu – Beogradu. Naša zajednica dobila je na skorašnjim izborima novu energiju koja će, uz Božiju pomoć, biti generacija koja će preporoditi zajednicu. Primarni cilj je uređenje zajednice i ujedinjenje, jedinstvo će nam dati snagu da sve projekte i realiziramo”, završio je glavnim pozivom – pozivom na ujedinjenje – naš sagovornik muftija Muhamed-efendija Ziljkić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Hutba i sergija povodom Dana džamija

Dan kad je rođeno “Čudovište” iz Loch Nessa

Diverzijom u Glavnoj pošti Sarajevo i BiH bili su odsječeni od svijeta

Drugi maj 1992. godine, bitka svih bitaka