Nihad Aličković iz pokreta "AntiDayton" pozvao je građane i porodice žrtava da dokaznim materijalima pomognu u rasvjetljavanju istine o snimku iz snajperskog gnijezda u sarajevskom naselju Nedžarići i kažnjavanju snajperista koji su sijali smrt tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravo Aličković je preko društvenih mreža u javnost nedavno pustio snimke francuskog reportera Philippa Buffona na kojima se vidi kako snajperist ispaljuje hitac, a potom sa drugim akterom snimka potvrđuje da je civil ubijen pogotkom u glavu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da su prikupljeni svi dostupni snimci i fotografije i da je u Posebnom odjelu za ratne zločine formiran predmet u okviru kojeg će se ispitati sve okolnosti, činjenice i navodi o snajperskom djelovanju sa navedene lokacije na civile na području sarajevskog naselja Alipašino Polje.

U razgovoru s novinarom AA Aličković je kazao da je Odjelu za ratne zločine pri Federalnom MUP-u predao prijavu za zločin protiv civilnog stanovništva za kojeg tereti dva identificirana i još nekoliko neidentificiranih lica sa snimka.

“Ja sam i pustio te snimke u javnost pošto sam prethodne snimke autora francuskog reportera Philipa Buffona gledao davno, još prije deset godina i onda sam pratio jer on s vremena na vrijeme objavi neke snimke. Desetog maja je prvi put objavio dio snimka na kojem se vidi kako Zoran Kulina puca u pravcu zgrada i objekata gdje je bilo smješteno civilno stanovništvo u opkoljenom Sarajevu. Onda sam se vratio unazad i prisjetio se tih njegovih snimaka njegovog dolaska do lokacije u Nedžarićima gdje su se nalazili snajperi“, kazao je Aličković.

Ističući kako je snimak izazvao brojne komentare i reakcije javnost s obzirom da se radi o snimku snajperskog gnijezda iz kojeg su stradali mnogi civili, uključujući i djecu u opkoljenom Sarajevu, Aličković je kazao da su mu se počeli javljati i članovi porodica stradalih osoba.

“Jako puno djece je tu ranjeno, čak je i najviše djece pogođeno tu, tako da je i to jedan od dokaza da to nije bila, apsolutno i definitivno, nikakva borbena linija. Tu nisu bili nikakvi okršaji, niti je to bila prva linija gdje su se vodile borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine i takozvane Vojske Republike Srpske. Tako da je definitivno puška sa snajperskog gnijezda iz Nedžarića uperena u civile i civilne objekte“, kazao je Aličković.

Podsjetivši da je Stanislav Galić osuđen za zločine počinjenje tokom opsade Sarajeva, ali da ni u njegovoj presudi nema snajperskog djelovanja i da su snajperisti i dalje neosuđivani za počinjene zločine, on je izrazio nadu da će ovaj slučaj sa snajperistima iz Nedžarića konačno otvoriti to pitanje.

“Najgori problem i meni najveći apsurd je taj što se nažalost samo presuđuje prema komandnim odgovornostima i nekim pojedincima direktnim izvršiocima, a najveći broj direktnih izvršilaca krivičnih djela i ratnih zločina, pa čak i onih koji su učestvovali u genocidu, hodaju slobodno“, kazao je Aličković.

On je dalje kazao da mu je jasno da je teško doći do identiteta i dokazati djelovanje svih snajperista koji su ordinirali oko Sarajeva tokom njegove opsade, ali da je to ipak moguće i da bi u tome mogli pomoći materijali koji se nalaze u haškom tribunalu.

“Ja sam pokrenuo već jednu manju inicijativu da pokušamo na određeni način doći do tih dnevnika do tih dokaznih materijala u kojima su se vodile smjene snajperista oko Sarajeva, kako bi došli i do ovih ostalih lica koja se nalaze na snimku Philippa Buffona, a nalazili su se inače kao snajperisti u Nedžarićima“, kazao je Aličković.

Pozivajući javnost i udruženja žrtava i boračka udruženja da dostavljanjem dokaza pomognu istražnim organima zaduženim za rasvjetljavanje zločina iz perioda opsade Sarajeva, Aličković je kazao da djelovanje pojedinaca kao što je režiser Avdo Huseinović može rezultirati otkrivanjem i procesuiranjem zločina, ali da se treba raditi i institucionalno.

“Posebno sada kada tužilaštvo formira predmet u ovom slučaju, ja pozivam sve porodice svih ubijenih žrtava na prostoru gdje je djelovao snajperista i njegove kolege iz Nedžarića kroz Vojničko i Alipašino Polje da se jave nama, eventualno tužilaštvu da traže pravdu za svoje članove porodice“, kazao je Aličković koji je dodao da je na raspolaganju da takve dokazne materijale proslijedi nadležnom tužilaštvu.

Aličković je u kontaktu sa autorom video snimka Philippom Buffonom pokušao doći do detalja o tom snimku, ali francuski reporter je odbio dati bilo kakve informacije i sa interneta je uklonio snimke koje je ranije objavljivao.

“Odgovara sa nekakvim svojim nelogičnim iskrenim i apsurdnim porukama u kojima on poziva nas da se prestanemo tim baviti, da nakon 27 godina ne trebamo o tome razmišljati, da trebamo ići dalje. Pa evo, ja ga i ovim putem pitam, ako mi treba da zaboravimo to sve, zašto onda on objavljuje te svoje snimke koje je tada pravio, koji bude sjećanja na sve ono što je bilo tokom opsade Sarajeva i općenito u BiH. Ako trebamo zaboraviti i ako se ne trebamo baviti time, zašto on objavljuje snimke i bavi se njima i zarađuje novac preko YouTubea na osnovu naših žrtava, naše patnje, boli“, kazao je Aličković.

Ističući kako je autor Buffon i dalje pri stavu da ne želi otkrivati detalje o snimku snajperista, Aličković je kazao da je od nadležnih istražnih institucija zatražio da kontaktiraju Buffona i dođu do potrebnih informacija za rasvjetljavanje cijelog slučaja.

Opsada Sarajeva koja je počela 5. aprila 1992. godine i trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, najduža je opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, uključujući 1.601 dijete.