U Crnoj Gori u četvrtak bi trebao početi popis stanovništva. Iako je Crnogorska vlada saopćila kako je sve spremno za njegovo održavanje, opozicione stranke i vijeća nacionalnih manjina traže da se taj proces odgodi dok se ne osiguraju svi uvjeti za njegovo održavanje. 

U utorak su predstavnici opozicionih stranka na sastanku s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem izrazili zabrinutost da nisu ispunjenje sve obveze iz sporazuma o kontroli popisa i tražili odgađanje dok se ne osiguraju uvjeti za njegovo održavanje.

Spajić je sinoć, nakon sastanka, saopćio da je Vlada ispunila sve uvjete za održavanje popisa iz sporazuma s vijećima nacionalnih manjina i opozicijom, potpisanog prošle sedmice i poručio da proces može početi 30. novembra.

Prema njegovim riječima, uvjeti provedbe i kontrolni mehanizmi su na mnogo višoj razini nego na popisima 2003. ili 2011. godine.

Kako saznaje Beta, opozicija traži odgađanje popisa za nekoliko dana i čvrstu garanciju da će softver koji bi građanima omogućio kontrolu popisnih podataka biti izrađen, te da će izvršna vlast što prije formirati komisiju koja treba pripremiti tehničku dokumentaciju za izradu tog softvera.

Formiranje komisije je predviđeno izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koje je Skupština Crne Gore usvojila u ponedjeljak, a kojim su integrirane odredbe o kontroli popisa iz sporazuma Vlade s opozicijom i vijećima manjina.

Skupština je u ponedjeljak promijenila Zakon o popisu, ali ni tim aktom nije definiran datum početka popisa, što nije učinjeno ni sporazumom vlasti i opozicije, već je Spajiću ostavljeno da to uradi uredbom.

Skupština je jučer formirala odbor za praćenje primjene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, a predsjednik države proglasio izmjene Zakona o popisu.

Državni zavod za statistiku Monstat je u utorak ponovio da popis može početi, da nedostaje 500 popisivača, ali da je Zavod spreman za taj posao, te da se taj nedostatak može prevladati preusmjeravanjem popisivača iz jedne općine u drugu ili produženjem popisa.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebao je biti održan 2021. godine, dok ga 2022. nije bilo, kako je obrazloženo, iz tehničkih razloga, a također je bio zakazan za 1. novembra, ali je zbog prijetnji bojkotom odgođen za 30. dan ovog mjeseca.