Razvoj miša započeo je ranih 1960-ih Douglas Engelbart iz SRI Internationala, američkog neprofitnog naučnoistraživačkog instituta sa sjedištem u Menlo Parku u Kaliforniji, dok je istraživao interakcije između ljudi i kompjutera. Bill English, tada glavni inženjer u SRI-ju, napravio je prvi prototip kompjuterskog miša 1964. godine, a uskoro su uslijedili dizajni s više tipki.

Jedan točkić ili nekoliko točkića korišteni su za prevođenje kretanja miša u kretanje kursora na ekranu. Douglas Engelbart je imenovan izumiteljem temeljnog patenta za ono što se tada nazivalo "X-Y indikator položaja za zaslonski sistem". Patent je prijavljen 1967. godine, a zvanično izdan 1970. SRI International je kasnije licencu za korištenje tehnologije kompjuterskog miša prenio Appleu, Xeroxu i drugim kompanijama, a njihov proizvod postao je komercijalno održiv 1984. godine, tri godine prije isteka patenta.

Prepoznato po utjecaju na informatiku i svijet, patentiranje miša nazvano je "majkom svih demonstracija". Za Douglasa Engelbarta, miš je bio samo dio mnogo većeg tehnološkog sistema usmjerenog na olakšavanje organizacijskog učenja i globalne online saradnje. Dok je još bio student diplomskog studija elektrotehnike, počeo je zamišljati koje bi se sve vrste informacija mogle prikazati na ekranima katodnih cijevi i sanjao je o "letenju" kroz razne informacijske prostore. Početkom 1959. Engelbart je slijedio svoje vizionarske ideje formulirajući teorijski okvir za koevoluciju ljudskih vještina, znanja i organizacija. U središtu njegove vizije bio je kompjuter kao proširenje ljudskih komunikacijskih mogućnosti i resurs za povećanje ljudskog intelekta.

Godine 1968. Douglas Engelbart je osnovao i postao direktor SRI-jevog Augmentation Research Centera. Dana 9. decembra 1968. godine organizirao je 90-minutnu javnu multimedijsku demonstraciju na zajedničkoj kompjuterskoj konferenciji 1968. u San Franciscu, s grupom mladih IT stručnjaka i inženjera elektrotehnike iz ovog centra. Bio je to svjetski debi osobnog i interaktivnog računarstva, s kompjuterskim mišem koji je kontrolirao umreženi kompjuterski sistem.