Na današnji dan 1994. godine potpisan je mirovni sporazum u Zagrebu, koji su, uz “svjedočenje” generala Cota, generala Roosa i izaslanika UN-a Jasušija Akašija, potpisali general Rasim Delić i general Ante Roso. Ovim sporazumom precizirano je da “trenutni i potpuni prestanak neprijateljstava između Bošnjaka i Hrvata stupi na snagu u 12.00 sati 25. februara 1994. godine”, što obuhvata sljedeće elemente: “nema daljnjih ofanzivnih djelovanja ni napada; prestanak svih oblika propagande jedne strane protiv druge; crte dodira i položaja moraju ostati iste kao u gore navedeno vrijeme (...); uspostavljanje Zajedničke komisije sastavljene od predstavnika obiju strana, a pod predsjedavanjem UNPROFOR-a”.

Ranije je predsjednik Vlade RBiH dr. Haris Silajdžić s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Matom Granićem u Ženevi 10. februara 1994. godine potpisao “Zajedničku izjavu”: da će se obje zemlje obratiti Vijeću sigurnosti pismima tražeći međunarodnu kontrolu granica RBiH; da se “zapovjednici HVO-a i Armije RBiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, sastanu idućih 7 dana kako bi konkretizirali postignuti dogovor o potpunom prekidu vatre između Armije RBiH i HVO na svim bojištima kao prvom koraku u rješenju svih pitanja od interesa za hrvatski i muslimanski narod”, da će se ubrzati pregovori o razmjeni svih “zatočenika” i da se, “bez obzira na buduća politička rješenja, osigura povratak svih izbjeglica njihovim domovima nakon uspostave mira”.

“Zajednička izjava” od 10. februara i Mirovni sporazum od 23. februara 1994. godine bili su priprema da u Washingtonu 1. marta 1994. godine, uz svjedočenje državnog sekretara SAD-a Warrena Christophera, Vašingtonski okvirni sporazum potpišu dr. Mate Granić, dr. Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Krešimir Zubak.