Dana 23. jula 2007. godine umro je Muhamed Zahir Šah, posljednji kralj Afganistana. Rodio se u Kabulu 1914. godine, a bio je sin afganistanskog kralja Muhameda Nadir Šaha. Prijestolje je naslijedio 1933. godine, kad mu je bilo samo 19 godina, jer mu je otac ubijen u atentatu prilikom posjete jednoj školi. Obojica su bili pripadnici paštunske dinastije Barakzai, piše portal Povijest.

Muhamed Zahir Šah bio je kralj Afganistana tokom dugog razdoblja od gotovo 40 godina (od 1933. do 1973. godine). Na kraju ga je svrgnuo njegov vlastiti rođak, Muhamed Daud Kan. Kan je postao nakon izvršenog puča prvi predsjednik Afganistana.

Puč u kojem je kralj Muhamed Zahir Šah svrgnut s afganistanskog prijestolja izvršen je 1973. godine, dok je kralj boravio u Italiji radi liječenja. Nakon svrgavanja ostao je živjeti u egzilu u Italiji. Živio je čak 29 godina u jednoj vili sjeverno od Rima, u elitnoj četvrti imena Olgiata. U međuvremenu su Afganistan okupirali Sovjeti, a kasnije su na vlast došli Talibani.

U Afganistan se Muhamed Zahir Šah vratio tek 2002. godine, nakon pada talibanske vlasti. Premda je u zemlji primljen kao otac nacije, na kraju ipak nije obnovljena monarhija, a njemu nije vraćena kraljevska titula. Ipak, mogao se vratiti u kraljevsku palaču u Kabulu, a njegovim je rođacima dodijeljena uloga u vladi. Muhamed Zahir Šah umro je u Kabulu na današnji dan u 93. godini života.

Država Afganistan nazvana je po Afgancima koje je pravilnije nazivati Paštuni ili Patani. Naime, narod Patana jedan je od najspecifičnijih na svijetu, i to po svom izrazitom plemenskom ustroju (ponešto sličnom jevrejskim i arapskim plemenima tokom historije).

Kod Patana je riječ o takozvanom segmentarnom društvu. Naime, ljudi se ondje grupiraju prema porijeklu: članovi iste porodice uvijek se drže zajedno u borbi protiv susjeda, a članovi istog plemena u borbi protiv stranaca. Naprimjer, brat će uvijek stati uz brata u sukobu s nekim nećakom, no sva će se trojica, premda zaraćeni, ujediniti ako ih napadne neki stranac izvana.

To se može sažeti beduinskom izrekom: “Ja i moja braća protiv mojih nećaka, ja i moji nećaci protiv svijeta.”

Patani su danas najbrojniji narod u Afganistanu, a činili su i većinu talibana. I inače su poznati po svojoj ratničkoj tradiciji. Mnogo ih živi i u Pakistanu – čak još i više nego u Afganistanu, ali ne čine većinu. Ukupno na svijetu ima oko 50 miliona Patana, pa predstavljaju najveće segmentarno plemensko društvo uopće.

Prvi predsjednik Afganistana Muhamed Daud Kan pripadao je dinastiji Barakzai, jednoj od najmoćnijih u patanskom plemenskom sistemu. Iz iste su dinastije bili i svi patanski kraljevi Afganistana, a također i emiri u doba prije proglašenja kraljevstva. Donedavni predsjednik Afganistana Hamid Karzai pripada plemenu Popalzai, koje je u rodu sa spomenutim Barakzaima (do razdvajanja tih grana došlo je izgleda u 16. stoljeću).

Predsjednik Afganistana Mohammed Daoud Khan ubijen je 28. aprila 1978. godine. U predsjedničkoj palači u Kabulu ubili su ga komunistički pučisti, koji su zatim preuzeli vlast. Novim je predsjednikom ubrzo postao komunista Nur Muhammad Taraki, koji je takođe ubijen već sljedeće godine.

Ubijen je zatim i sljedeći afganistanski predsjednik Hafizullah Amin prilikom sovjetske invazije Afganistana, tako da se radilo o čak tri ubijena predsjednika u razdoblju od otprilike godinu i po dana.

Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika držao je zatim Afganistan pod svojom okupacijom sve do 1989. godine. Još jedan afganistanski predsjednik, Burhanuddin Rabbani, ubijen je 2011. godine.