Plav se nalazi u podnožju planinskog masiva Prokletije, na izvoru rijeke Lim, odnosno na jugoistoku Crne Gore ili u južnom Sandžaku. Simbol Plava je historijski spomenik Redžepagića kula koja se nalazi u samom centru grada, a koji se nalazi na 945 metara nadmorske visine.

Prema rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva u Crnoj Gori u Plavu živi 10 378 stanovnika, što je povećanje za 1297 (14,28%) u odnosu na 9 081 stanovnika prema popisu iz 2011. godine. Plav je imao vrlo burnu historiju na tromeđi Crne Gore, Albanije i Kosova.

Godine 2014. Gusinje koje je bilo dio Plava vraća status općine.

"Medžlis Islamske zajednice Plav broji šest džamija od kojih su četiri iz osmanskog perioda. Prva osmanska džamija sagrađena u Crnoj Gori je Stara ili Carska džamija u Pavu koja je podignuta 1471. godine. Posljednja osmanska džamija u Crnoj Gori je džamija Sultanija, također u Plavu, sagrađena 1907. godine", kaže na početku razgovora za Stav Muhamed ef. Cecunjanin, imam Bilal bin Rebbah džamije i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Plav.

Ramazan je i vrijeme kada se pokazuje solidarnost u džematima.

"Tokom mjeseca ramazana pored redovnih aktivnosti u vidu posta i teravija organizuju se brojni iftari koji su prilika za jačanje jedinstva muslimana i bolju povezanost.
Muslimani Plava tokom mjeseca ramazana pokazuju veliku brigu za one koji su u potrebi kao i za projekte Medžlisa Islamske zajednice Plav koristeći svaku priliku za činjenje dobra. Medžlis igra važnu ulogu u posredovanju i distribuciji pomoći. Svakodnevno se vrši podjela pomoći za one koji su u potrebi, tokom ovog ramazana će biti podijeljeno preko 600 ramazanskih paketa", dodaje Cecunjanin.

Mladi su godinama prepoznatljivi simbol džamija u Crnoj Gori i Sandžaku.

"U strukturi naših džemata preko 80% džematlija čini omladina. Ovogodišnji ramazan donio je nova lica u našim džamijama, te možemo zaključiti da su džamije znatno posjećenije u odnosu na prethodne godine. Zadnjih godina na inicijativu Medžlisa većina ugostiteljskih objekata u Plavu iz svoje ponude povlači alkoholna pića tokom mjeseca ramazana pokazujući visoku svijest i poštovanje prema najodabranijem mjesecu", pojašnjava Cecunjanin.

Najznačajniji resurs Plava i Gusinja je dijaspora.

"S obzirom da ramazan nije u ljetnom periodu izostaje značajniji dolazak dijaspore. Iako oni nisu fizički sa nama njihova srca i njihove misli su sa nama. Oni i sa distance učestvuju u svim našim projektima, dijaspora Plava i Gusinja se sa razlogom ubraja u naše najhumanije ljude i to su nebrojeno puta dokazali", zaključuje Cecunjanin.