Bokserska legenda i jedan od najvećih sportista svih vremena Muhamed Ali osuđen je 20. juna 1967. godine zbog odbijanja regrutacije za Vijetnamski rat. Ali je bio jedan od najglasnijih protivnik ovom ratu među javnim američkim ličnostima. “Zašto bi od mene tražili da obučem uniformu i odem 10.000 milja od kuće i bacam bombe i metke na smeđe ljude u Vijetnamu, dok takozvane crnce u Louisvilleu tretiraju kao pse?”, rekao je jednom prilikom.

Nakon što je dobio poziv, Ali je stigao u zakazano vrijeme u regrutacijski centar u Hustonu a nadležni su ga prozvali imenom koje je dobio na rođenju – Cassius Marcellus Clay Jr. Međutim, svjetski i olimpijski šampion ni poslije trećeg poziva nije istupio.

U pokušaju da suzbije rastući otpor ratu, Aliju je izrečena maksimalna kazna od pet godina zatvora i novčana kazna od 10.000 dolara. Suđeno mu je pred porotom koju su sačinjavali isključivo bijelci.

Odmah nakon presude uložena je žalba i plaćena kaucija. Muhamed Ali nije završio u zatvoru, ali su mu tri i po godine bili zabranjeni takmičarski mečevi, i to u periodu najveće fizičke snage, između 25. i 29. godine života. “Ukrali su mu tri najbolje godine njegove karijere. Kada je bio na vrhuncu, nije mogao da boksa”, rekao je jednom prilikom njegov trener i menadžer Angelo Dundee.

Međutim, napori da se represivnim metodama suzbije nezadovoljstvo ratom pokazali su se neuspješnima jer je antiratni pokret nastavio jačati. Demonstracije podrške Muhamedu Aliju održane su širom svijeta, od Egipta do Gvajane, od Londona do Gane. Četiri godine poslije, u junu 1971. godine, Vrhovni sud poništio je presudu.

Ali je ostao nepokolebljiv u svojim uvjerenjima, rekavši: “Nisam pokušavao da budem vođa. Samo sam želio da budem slobodan. I zauzeo sam stav da su svi ljudi, a ne samo crnci, trebali razmišljati o tome jer nisu samo crnci bili regrutirani. Vlada je imala sistem po kojem je sin bogataša išao na koledž, a sin siromašnog čovjeka u rat. Nakon što je bogatašev sin izašao s fakulteta, radio je druge stvari kako ne bi otišao u vojsku sve dok ne bude prestar za regrutaciju.”

Poznata je njegova izjava izrečena u vrijeme kada mu je bilo zabranjeno da se takmiči: “Moji neprijatelj su bijelci, a ne Vijetkong ili Kinezi ili Japanci. Ti si moj protivnik kada želim slobodu. Ti si moj protivnik kada želim pravdu. Ti si moj protivnik kada želim jednakost. Nećete se čak ni zauzeti za mene u Americi zbog mojih religioznih uvjerenja – i želite da odem negdje i da se borim, ali nećete se ni zauzeti za mene ovdje kod kuće?”

U amaterskoj karijeri Muhamed Ali imao je 100 pobjeda i samo četiri poraza, dok je u profesionalnom boksu kao pobjednik izlazio 56 puta, uz pet poraza. Bio je višestruki šampion u više kategorija i Olimpijski prvak iz Rima 1960. godine. Umro je 3. juna 2016, u svojoj 74. godini nakon dugogodišnje borbe s Parkinsonovom bolešću.