Svaka vlast donosi nešto novo, tvrdi Muamer Bandić, a vlast “Trojke” donijela je novost u količini nasilja, suspenzije vladavine prava i korupcije koju provodi. Kako to konkretno izgleda u realnosti i praksi, posebno kada govorimo o Kantonu Sarajevu, objašnjava naš sagovornik.

Štaviše, Bandić objašnjava da je korupcija sistematizirana, da je dio svjesnog napada na pravni poredak. “Kriminalci na najvišem nivou žele preuzeti politički sistem, ovo je do sada neviđeno”, upozorava Bandić.

“Onemogućavaju nas da javnosti predočimo njihove koruptivne radnje”, naglašava Bandić.

Naš sagovornik otkriva koliko su zadužili građane, do koje mjere su isprepleteni ličnim interesima, šta je moralni habitus jednog Elvedina Okerića, na čemu se bazira strategija i ideologija NiP-a, kako su totalitarizam i incidentnu situaciju u Skupštini KS prenijeli na sve strukture društva, do koje su mjere opasni po bošnjački narod, kako zapostavljaju i degradiraju šehidske porodice i kako uništavaju zdravsteni sistem? Zašto su u javnosti ponovo počeli napadi na legendarnog komadanta i visokopozicioniranog NiP-ovca Kemu Ademovića?

Šta znači imenovanje Vukoje u Ustavni sud, koliko je opasna supenzija Ustava, do koje mjere su Bošnjaci ugroženi i šta je u svemu tome najpogubnije, kako se konkretno uzurpiraju bošnjačke pozicije u vlasti i šta su bile okolnosti odluka SBiH prilikom sastavljanja vlasti? “SNSD i HDZ praktički su preuzele sve poluge vlasti i dominiraju svim segmentima političkih odluka”, govori Bandić te donosi konkretne primjere.

Muamer Bandić govori i o svojem odnosu prema stranci iz koje je izašao, šta su politike koje zagovaraju u SBiH, šta su njegove pretpostavke vezane za lokalne izbore s obzirom da kotira kao kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo i šta je imao za reći o svojim mogućim protukandidatima?

“Mi se nećemo kockati sa državom”, poručuje Bandić.