Ukrajina je osujetila navodnu zavjeru za rušenje vlade koja bi "išla na ruku Rusiji", rekli su u ponedjeljak sigurnosni zvaničnici te ratom razorene zemlje.

U postu na Telegramu, Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) tvrdi da su navodni organizatori puča planirali pokrenuti nerede u Kijevu 30. juna kao ometanje da preuzmu kontrolu nad ukrajinskim parlamentom i uklone vojno i političko vodstvo s vlasti.

Nejasno je da li optuženi imaju ikakve veze sa Rusijom, koja je vodila razornu invaziju punog razmjera na svog jugozapadnog susjeda skoro dvije i po godine.

Četiri osumnjičena su identificirana, a dvojica su u pritvoru, saopćila je SBU. Prijeti im do 10 godina zatvora ako budu proglašeni krivima. SBU je saopćila da je zaplijenila oružje i municiju, kao i mobilne telefone, kompjutere i drugu evidenciju "sa dokazima o kriminalnim radnjama".

Prema Uredu glavnog tužioca Ukrajine, navodni vođa državnog udara unajmio je salu kapaciteta 2.000 ljudi i regrutirao vojno osoblje i naoružane čuvare iz privatnih kompanija da "izvedu zauzimanje" parlamenta. Nije jasno da li tužioci traže još osumnjičenih.

"Da bi se izvršio zločinački plan, glavni organizator je uključio nekoliko saučesnika - predstavnike društvenih organizacija iz Kijeva, Dnjepra i drugih regiona", saopćila je SBU.

Navodni plan u Kijevu dolazi kada je Rusija ostvarila spore, ali stabilne dobitke na bojnom polju posljednjih mjeseci, iskorištavajući činjenicu da ukrajinske snage imaju sve manje ljudstva i da se oslanjanju na dopremanje oružja sa Zapada, koje je u posljednje vrijeme sve neizvjesnije.

Ruske snage su u subotu ubile sedam ljudi, uključujući troje djece, u raketnom napadu na grad Vilniansk na jugu zemlje, prema ukrajinskim zvaničnicima, što je navelo predsjednika Volodimira Zelenskog da zatraži dodatno oružje dugog dometa.

“Zahvalan sam svim partnerima koji pomažu. A odluke koje su nam potrebne moraju se ubrzati. Svako odlaganje odluka u ovom ratu znači gubitak ljudskih života”, napisao je Zelenski na Telegramu.

Zabrinutost za američku vojnu podršku raste kako rastu šanse da Trump osvoji predsjednički mandat.

Tokom prošlosedmične predsjedničke debate, Trump je postavio pitanje da li Sjedinjene Države treba da nastave finansirati ukrajinsku borbu protiv Rusije.

Trumpovi komentari o ratu u Ukrajini bili su "zabrinjavajući", rekao je ukrajinski političar Oleksij Gončarenko za CNN.