SDP BiH, kao član vladajuće trojke, ovu zemlju doslovno vraća 10 godina unazad. U vrijeme kadsa su pokušavali nazor smijeniti Upravni odbor i direktora RTV Federacije BiH pa u parlamentu naumili nazor imenovati nove članove Upravnpog odbora tog javnog medijskog servisa.

Iz tog je mračnog doba ostala poznata rečenica Jasenka Selimovića, tadašnjeg SDP-ovog zastupnika u federalnom parlamentu. “Znamo da nije po zakonu, ali nam se žuri”, kazao je Selimović nakon što je upozoren na nezakonitost nazor smjene članova UO.

Isto to na isti način, nazor, pokušavaju i sada.

U dnevnim je novinama danas objavljen konkurs za izbor četiri člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH koji bi onda imenovali novog direktora tog medija. I opet nazor. Znaju da nije po zakonu ali raspisuju konkurs.

Kako je to danas pojasnio portal Istraga, prilikom raspsivanja konkursa za izbor četiri člana UO RTV Federacije Parlament FBiH se pozvao na član 65. Zakona o javnom RTV servisu. U tekstu konkursa je navedeno da će četiri člana UO biti birana na raličite mandate - jedna, dvije, tri i četiri godine. Prema članu 65. Zakona o javnom RTV servisu samo članovi prvog saziva UO RTV FBiH mogli su biti izabrani na mandate u trajanju jedna, dvije, tri, odnosno četiri godine. Dakle, članovi novog UO RTV FBiH ne mogu biti izabrani na osnovu prelaznih odredaba Zakona.

Jasno, onima koji su ovakav konkzurs raspisali bilo je jasno da je enzakonito i da je nazor. Ali im je stožernik prije nekoliko dana najavio da se kreće u preuzimanje javnog servisa. A kad stožerbik najavi, trojki je žurno. Iako znaju da nije po zakonu.