Više od pet hiljada učesnika "Marša mira 2024“, pješačkog pohoda koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, očekuje se i ove godine, a trenutno je prijavljeno 3.153 učesnika. Od tog broja, 88 je organiziranih grupa, odnosno 2.483 učesnika i 670 pojedinaca.

Kako je za Fenu k azao predsjednik Podobora za "Marš mira“ Suljo Čakanović, trasa pješačkog pohoda je u potpunosti pripremljena i bezbjedna, a u toku je njeno finalno izviđanje.

- Ovo je 20. godišnjica od prvog Marša mira i glavna poruka je poruka mira s ciljem odavanja počasti nevino ubijenim žrtvama genocida iz jula 1995. godine. Logistička podrška je na visini svog zadatka sa Oružanim snagama BiH, kao i Federalnom upravom Civilne zaštite te Crvenim križom te zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Marš mira Žepa - Potočari će krenuti 9. jula i svi zajedno 10. jula ćemo ući u mezarje Memorijalnog centra Potočari - kazao je Čakanović.

Ovogodišnji Marš mira, kako je istakao, bit će održan s velikim brojem mladih učesnika.

- Učesnici Marša mira su i srednjoškolci trećeg i četvrtog razreda iz Sarajeva u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Na maršu će biti mnogo mladih što nam daje nadu da će oni nastaviti sa aktivnostima Marša mira. Veliki broj naših građana organizuju Marš mira u Evropi i svijetu gdje žive. Imam informaciju da se to dogodilo u Londonu i Parizu, a i mnogim drugim gradovima - kaže Čakanović.

Prema njegovim riječima, moto-maraton, biciklistički maraton i ultra maraton su također spremni za dolazak u Potočare 10. jula.

Kao i prethodnih godina, za učesnike Marša mira biće održani historijski časovi na određenim lokacijama. Ove godine historijski čas će biti održan na dijelu Kamenjačka Bukva.

- Po prvi put doktor Ilijas Pilav će govoriti o upotrebi bojnih otrova i utjecaju na ljude. Dosad smo o tome stidljivo govorili, ali o tome ćemo govoriti na naučnoj osnovi. U kampu Liplje će biti prikazan film 'Drinjača - Kad pravda zakasni' autora Avde Huseinovića, dok će u kampu Mravinjci biti prikazan film 'Ubijeni svjetovi' koji je uradio Memorijalni centar Potočari – naveo je Čakanović.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 5. jula, a oni koji dođu ujutro 8. jula u Nezuk biće akreditovani i mogu učestvovati u Maršu mira.

Dolazak učesnika "Marša mira 2024“ očekuje se 10. jula u poslijepodnevnim satima u mezarju Memorijalnog centra Potočari.