Nezavisni zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Žepčak Ivo Tadić, izabran je na današnjem Utemeljiteljskom saboru Hrvatskog demokratskog saveza (HDS) u Žepču za prvog predsjednika te stranke, javlja FENA.

Tadić je do kraja prošle godine bio i predsjednik Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice, koju je odlučio napustiti te oformiti novi, kako je istakao, ujedno i prvi politički subjekt sa sjedištem u Žepču. Tadić je naglasio kako su se na osnivanje nove stranke odlučili zbog dešavanja unutar ZDK-a i Općine Žepče.

- Naši su ciljevi da napravimo jednu demokratsku stranku, u kojoj ćemo imati mlade ljude koji imaju nove ideje, nove planove i nove ciljeve. Želimo surađivati sa svim hrvatskim opozicionim strankama.

Trenutno smo u vlasti u ZDK-u i želimo utjecati na sve procese, pogotovo unutar naše županije - kazao je Tadić.

HDS će, najavio je Tadić, imati svog kandidata za načelnika Općine Žepče i listu za Općinsko vijeće Žepča, kao u još, najmanje, dvije općine u ZDK-u. Vjerovatno će to biti općine Usora i Vareš.HDS će, najavio je, biti “stranka desnog crntra” te će se prvenstveno zalagati za hrvatske nacionalne interese.

Utemeljenju nove stranke u Žepču, pred oko 450 izaslanika i gostiju, prisustvovali su kao gosti i rukovodstva HDZ-a 1990, HNP-a, HSS-a, Viteške stranke te Čapljinske stranke. Za Tadićevog zamjenika izabran je Zdravko Marošević iz Vareša.

Zadnjih godina najviše glavobolje Čovićevom HDZ-u zadao je Ivan Vukadin, osnivač Hrvatskog nacionalnog pomaka iz Duvna koji je preuzeo gotovo cijelu stranku u Livanjskom kantonu. Nezadovoljstvo koje je godinama tinjalo na realaciji općinskih organizacija dva najveća grada u Kantonu 10 podgrijano historijskim rivalstvom rezultiralo je osnivanjem stranke koja je uspjela potisnuti HDZ u opoziciju. Ključno ima te podjele je Borjana Krišto koja je već godinama jedna od najbližih suradnica Čovića. Njeno loše upravljanje livanjskim HDZ-om dovelo je do premoći duvanjskog ogranka u Skupštini kojeg je zbog odbijanja promjene na čalu kantonalnog HDZ-a Vukadin odvojio i formirao novu stranku.

Nažalost, nije trebalo proći mnogo vremena da se pokaže da je Vukadin mnogo ekstermniji političar od Čovića. Za nadati se da će političko organizovanje Hrvata u dolini Bosne biti na tragu historijske državotvorne uloge hrvatskog naroda u Bosni Hercegovini.