Sada već daleke 2001. godine na mostarskom Bulevaru, šire poznatom kao mjesto koje je tokom devedesetih godina i agresije na našu državu bilo linija razgraničenja, postavljen je kamen temeljac za izgradnju sinagoge i jevrejskog kulturnog centra. Zbog proceduralnih poteškoća, ovaj objekt, vrlo značajan za preostalih tridesetak Jevreja u najvećem gradu na Neretvi, do danas nije izgrađen, ali čini se da bi se ta situacija uskoro mogla promijeniti.

Jevrejska općina Mostar za svog predsjednika prije svega nekoliko dana izabrala je Amira Grossa Kabirija, biznismena koji je prije dvije godine preuzeo mostarski “Aluminij”, spasivši ga time od definitivne propasti do koje su ga doveli kadrovi Dragana Čovića i njegovog HDZ-a.

Kabiri će preduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi realizirao projekt izgradnje jevrejske bogomolje. Interesantno je da se lokacija na kojoj je položen kamen temeljac za izgradnju sinagoge nalazi u neposrednoj blizini džamije te katoličke i pravoslavne crkve, što će Mostar pridružiti rijetkim gradovima – poput Jerusalema i Sarajeva – koji na maloj međusobnoj udaljenosti imaju vjerske objekte triju monoteističkih religija – islama, judaizma i kršćanstva/hrišćanstva.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Eli Tauber kratko je za Stav kazao da je upoznat s planovima Amira Grossa Kabirija, čija bi realizacija, kako kaže, uveliko doprinijela revitaliziranju tamošnje jevrejske zajednice.

“Imamo sreću da se pojavio biznismen koji je kupio 'Aluminij' i koji je postao predsjednik Jevrejske općine u Mostaru. Ima najbolju namjeru da revitalizira jevrejsku zajednicu u tom dijelu naše države. Sinagoge nema već odavno, postoji samo prostor koji je davno rezerviran za njenu izgradnju. Uglavnom, objekt koji bi se izgradio bio bi, kada gledamo sadržaj, kombinacija sinagoge i jevrejskog kulturnog centra. To bi bio objekt sličan onome u Banjoj Luci. Dakle, nema potrebe praviti neku veleljepnu sinagogu, bitno je da imamo prostor u kojem se možemo moliti i sastajati”, istakao je Tauber.

Kako dodaje, do sada mostarski Jevreji nisu imali prostor za molitvu u svome gradu, zbog čega su često bili primorani dolaziti u Sarajevo.

“Još od Drugog svjetskog rata u Mostaru ne postoji mjesto za molitve. Nekadašnja mostarska sinagoga, što je poznata priča, pretvorena je u Lutkarsko pozorište i naprosto ne postoji opcija da se ta zgrada vrati u funkciju sinagoge. Barem su to informacije koje posjedujemo. U svakom slučaju, mi u Mostaru trebamo jedno mjesto za svoju zajednicu. Kada ga budemo dobili, sigurno će naša zajednica da se razvija i obnovi svoje običaje”, rekao nam je Tauber.