Mnogi pretpostavljaju kako je izraelska obavještajna služba Mossad uložila mnogo energije u lovu na naciste kako bi se osvetili za Holokaust. To nije bio slučaj. Želja da se ubice Jevreja privedu pravdi nije se smatrala toliko važnom za izraelske vođe u prvim godinama državnosti, za njih su bila važnija pitanja koja su direktno uticala na sigurnost nacije. Jedno od tih pitanja bilo je sprječavanje nacista koji su otišli u Egipat da pomognu u Nasserovom razvoju raketne tehnologije.

Ipak, napravljeno je nekoliko iznimki, posebno kada je u pitanju Adolf Eichmann, nacističkog arhitekta „konačnog rješenja“. Mossad ga je pratio do njegove kuće u Argentini 1960. godine, otet je i izveden pred sud u Izraelu. Osuđen je za ratne zločine i jedina je osoba ikada osuđena na smrt u Izraelu.

Mossad nije uspio pronaći mnoge naciste koje je lovio. Mossad je locirao i ubio Herberta Cukursa, koji je služio kao general u SS-u i bio je poznat kao “Mesar iz Rige” jer je ubio 30.000 latvijskih Jevreja. Poput Eichmanna i mnogih drugih nacista, Cukurs je utočište pronašao u Južnoj Americi. Mossad ga je namamio u Urugvaj i ubio 1965. godine.

Agencija je obustavila potragu za nacistima sve dok Menachem Begin nije postao premijer 1977. godine. Begin je smatrao da je pronalaženje ratnih zločinaca prioritet i Mossad je sastavio popis nacista koje će progoniti. Informacije o misiji otkrivene su u knjizi Mossadovog operativca Yossija Chena pod naslovom “Oblaci i vjetar, ali bez kiše: Tragovima nacističkih ratnih zločinaca koji nisu bili kažnjeni”.

Nacisti čija su se imena našla na listi bili su Josef Mengele, liječnik odgovoran za medicinske eksperimente u Auschwitzu, Martin Bormann, Hitlerov zamjenik, zatim Heinrich Muller, šef Gestapoa, onda Alois Brunner, pomoćnik Adolfa Eichmanna, Horst Schumann, liječnik koji je provodio medicinske eksperimente u Auschwitzu, Walter Rauff, SS inženjer koji je razvio pokretne plinske komore, Klaus Barbie,“Mesar iz Lyona”, Franz Murer, “Mesar iz Vilniusa” te Ernst Lerch, odgovoran za ubistva Jevreja u Lublinu.

Jedini sa ovog popisa kojem je Mossad bio blizu bio je Brunner. U maju 1961. agent Mossada pronašao ga je u stanu u Damasku gdje je pod zaštitom sirijske vlade živio pod pseudonimom dr. Georg Fischer. Agentov zadatak bio je samo da ga locira, tako da ga nije pokušao ubiti. Kasnije mu je Mossad poslao dva pisma-bombe, jedno 1961. i drugo 1980. Bio je ozlijeđen, ali je preživio.

Mossad je locirao i Mengelea, ali je odlučio odustati od pokušaja da ga otme i umjesto toga se usredotočiti na hvatanje Eichmanna, koji se smatrao važnijom metom. Mengeleu nikada nije suđeno i umro je u Brazilu 1979.

Rauff i Barbie pronađeni su u jednom trenutku u Južnoj Americi, ali su operacije njihovog ubistva prekinute. Rauff je uhapšen u Čileu 1962. godine, ali je njemački zahtjev za izručenje odbijen. Rauff je umro od raka u dobi od 77 godina. Barbie je izručen iz Bolivije u Francusku gdje mu je suđeno i osuđen je na doživotni zatvor 1987. I on je također umro od raka (leukemija) u dobi od 77 godina, u svojoj četvrtoj godini u zatvoru.

Što se desilo sa ostalima sa spiska?

Bormann je u Nürnbergu 1. oktobra 1946. u odsutnosti osuđen na smrt, ali je pobjegao u Južnu Ameriku. Njegovi ostaci pronađeni su u Zapadnom Berlinu, a obdukcija je pokazala da je koristio kapsulu cijanida da bi počinio samoubistvo. Zapadnonjemački sud ga je službeno proglasio mrtvim u aprilu 1973.

Muellerova smrt ostaje misterij. Navodno je umro u Berlinu u maju 1945. i pokopan je u masovnoj grobnici zajedno s drugim njemačkim vojnicima na jevrejskom groblju.

Schumann je pobjegao u Afriku, ali je izručen Njemačkoj i suđeno mu je 1970. Pušten je iz zatvora 1972. iz zdravstvenih razloga i živio je u Frankfurtu do smrti 1983.

Mureru se za zločine sudilo u Sovjetskom Savezu — gdje je osuđen — i ponovno mu se sudilo u Austriji — gdje je oslobođen. U Austriji je živio do svoje smrti 1994. godine.

Lerch je pobjegao iz zatvora i živio skrivajući se od 1947. do 1950. Godine 1960. Lerch je osuđen na dvije godine zatvora od strane suda za denacifikaciju u Wiesbadenu. Godine 1971. ponovno je optužen za umiješanost u Holokaust, no slučaj je odbačen 1976. jer je Lerch negirao optužbe i nedostajalo je svjedoka. Umro je u Austriji 1997.

Baš kao što su Sjedinjene Države koristile naciste za obavještajne operacije, tako je očito činio i Izrael. Prema Chenovoj knjizi, Rauf je bio plaćeni doušnik koji je izvještavao o događajima u Siriji prije uspostave Mossada 1949. godine.

Još jedan bivši nacist bio je angažiran za operaciju Damocles, misiju zaustavljanja egipatskog raketnog programa. Potpukovnik SS-a Otto Skorzeny pristao je raditi za Mossad u Egiptu i odgovoran je za ubojstvo Heinza Kruga, njemačkog naučnika koji je pomagao Egipćanima.