Wagnerovci, borci plaćenici koji su se borili za ruske interese, a koji su trenutno u Bjelorusiji mogli bi se predstavljati kao migranti i ući u EU, upozorio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

˝Wagner bi također mogao olakšati ilegalnu migraciju iz Bjelorusije, koju Poljska opisuje kao hibridni rat. Oko 100 Wagnerovih vojnika preselilo se u blizini grada Grodna, blizu granice Poljske i Litvanije˝, dodao je premijer.

Neke Wagnerove trupe preselile su se u Bjelorusiju prema dogovoru o okončanju kratke pobune u Rusiji u junu-

Varšava kaže da Wagnerovo prisustvo u Bjelorusiji vidi kao potencijalnu prijetnju i nastoji da ojača svoj istočni bok.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko ranije je negirao da je izazvao migrantsku krizu u Evropi namamljivanjem potencijalnih migranata na svoje granice sa zemljama EU.

No, Morawiecki je u subotu rekao da se više od 100 članova Wagnerove grupe preselilo u sjeverozapadnu Bjelorusiju u blizini jaza Suwalki - granice Poljske od 95 kilometara sa drugom državom EU Litvanijom, koja razdvaja Bjelorusiju i rusku eksklavu Kalinjingrad .

Tvrdio je da bi se plaćenici mogli predstavljati kao bjeloruski graničari kako bi pomogli migrantima da pređu u EU ili se čak pretvarali da su i sami migranti kako bi ušli u blok.

˝Sada situacija postaje još opasnija˝, rekao je on na konferenciji za novinare povodom posjete fabrici oružja u Gliwiceu, na jugu Poljske i dodao:˝Ovo je svakako korak ka daljem hibridnom napadu na poljsku teritoriju˝.

Poljski ministar unutrašnjih poslova rekao je u četvrtak da bi Poljska, Litvanija i Letonija mogle zajednički odlučiti da zatvore svoje granice s Bjelorusijom ako na njihovim granicama dođe do incidenata u koje je uključena grupa Wagner.

Prošlog vikenda Lukašenko je insistirao da će Wagnerove plaćenike zadržati u centralnoj Bjelorusiji, prenosi BBC.

˝Traže da idu na zapad... da odu na put u Varšavu... Ali, naravno, držim ih u centralnoj Bjelorusiji, kao što smo se dogovorili˝, našalio se Lukašenko u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Morawiecki je rekao da je do sada ove godine bilo 16.000 pokušaja prelaska granice između Bjelorusije i Poljske.

Prema graničnoj agenciji EU Frontex, bilo je 2.312 ilegalnih prelazaka granice u EU iz Bjelorusije između januara i juna.

Poljska i Litvanija podigle su ograde duž svojih granica sa Bjelorusijom kako bi pokušale smanjiti broj ljudi koji ilegalno prelaze.

Minsk se suočio s optužbama da je ohrabrio migrante sa Bliskog istoka da putuju u zemlju letovima uz lažno obećanje o lakom pristupu EU.

Poljska granična straža kaže da bjeloruski graničari pomažu migrantima da ilegalno pređu u zemlju, daleko od zvaničnih kontrolnih punktova.

Komentari Morawieckog dolaze uoči parlamentarnih izbora ove jeseni, a poljska vlada nastoji da naglasi akcije koje preduzima za jačanje granične sigurnosti.