Na sjeveru Zapadne obale, Izraelci su uzurpirali palestinske zemlje i napali stanovnike dok su palili poljoprivredna zemljišta, javlja Anadolija.

Palestinski aktivista Bashar al-Karyuti rekao je da su Izraelci spalili palestinska poljoprivredna zemljišta u Libban al-Sharkiyyji na sjeveru Zapadne obale.

Karyuti je takođe naveo da je grupa ilegalnih jevrejskih doseljenika takođe napala Palestince na tom području.

"Doseljenici su zapalili desetine hektara poljoprivrednog zemljišta. U požaru su uništena mnoga stabla maslina i poljoprivredni proizvodi", rekao je Karyuti.

Prema riječima očevidaca, izraelski vojnici su u ranim jutarnjim satima upali u gradove i mjesta u kojima žive Palestinci na Zapadnoj obali. Dok su mnogi Palestinci bili zatočeni tokom incidenata, izraelski vojnici su također oštetili palestinsku imovinu.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 574 Palestinca su od tada ubijena, među kojima 136 djece, a skoro 5.350 je ranjeno u izraelskoj vatri na okupiranoj teritoriji, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.