Deset srednjoškolaca i studenata iz Frankfurta dugo će pamtiti sedmodnevni humanitarni pohod u svojoj domovini, gdje im je domaćin bilo Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”. Riječ je o djeci čiji su roditelji članovi “Merhameta” Njemačke i veoma organiziranog udruženja bošnjačke dijaspore.

Din Čaušević, Emma Čaušević, Benjamin Ibrahimović, Adin Šahurić, Haris Huskić, Elhana Kekić, Naza Durić, Ajla Šabić, Ajla Huskić i Leila Bećirović, koji su i članovi folklornog ansambla “Sevdaha”, poželjeli su da, tokom ljetnih ferija, volontiraju u Muslimanskom dobrotvornom društvu “Merhamet”, da se susretnu sa onima koji su u stanju socijalne potrebe, a kojima umnogome pomaže bh. dijaspora u Njemačkoj, posredstvom “Merhameta”.

Mladi volonteri, na koje su njihovi roditelji temeljito prenijeli ljubav prema svojoj domovini, od svojih očeva i majki naslijedili su i empatiju prema svom narodu u domovini te osjećaj solidarnosti prema onima kojima je pomoć potrebna.

Tokom volontiranja u nekoliko “Merhametovih” regionalnih odbora, ova djeca su neposredno učestvovala u podjeli obroka korisnicima narodnih kuhinja u Sarajevu, Travniku i Novom Travniku.

Sa “Merhametovim” timovina u projektu “Kućna njega” obilazili su stare, bolesne i iznemogle osobe kojima su pružali osnovne medicinske usluge, poput mjerenja tlaka i šećera u krvi, razgovarali s njima i uvjerili se koliko je taj “Merhametov” projekt human, značajan i blagotvoran.

Volonteri iz Njemačke posjetili su i “Merhametovo” poljoprivredno imanje u Kučicama nadomak Zavidovića, na kojem se, za potrebe “Merhametovih” javnih kuhinja, godišnje proizvodi oko 80 tona povrća. Mladići i djevojke, koji nisu krili oduševljenje imanjem, pomagali su u branju i sortiranju povrća, pripremajući ga za transport u “Merhametove” javne kuhinje.

Na imanju u Zavidovićima posjetili su i “Merhametovu” liniju za proizvodnju tjestenine, takođe za narodne kuhinje, gdje su se upoznali sa procesom nastanka veoma kvalitetne tjestenine.

Svoj sedmodnevni, namjenski boravak u Bosni i Hercegovini volonteri iz Njemačke su “zaokružili” posjetom sjedištu Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”, gdje ih je ugostio predsjednik Kenan Vrbanjac. On im je predočio najvažnije činjenice o ovoj humanitarnoj organizaciji.

Tako su, između ostalog, saznali da je “Merhamet” jedna od najstarijih organizacija u regionu, nastala daleke 1913. godine; da čelnici “Merhameta”, kao i njegovi članovi, tokom njegove historije bili najznamenitiji Bošnjaci. Saznali su i da “Merhamet”, u svojih 46 javnih kuhinja i njihovim punktovima, svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih građana; da “Merhamet” godinama stipendira na stotine djece iz siromašnih porodica; da u “Merhametovoj” Studentskoj kući besplatno boravi petnaestak studentkinja iz Bosne i Hercegopvine i Sandžaka kojima je besplatno obezbijeđena, ali i stipendije.

Mnogo toga su mladići i djevojke iz Frankfurta saznali o “Merhametu” i njegovoj humanosti, njegovoj misiji dobročinstva koja traje već 111 godina. Saznali su i o tome koliko je, tokom agresije, “Merhamet” Njemačke pomogao opstanak Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, te koliko “Merhamet” Njemačke i danas brine o svojim siromašnim sunarodnicima u Bosni i Hercegovini.

Nakon svih ovih saznanja i njihovog sedmovnog humanitarnog pohoda u zemlji svojih pradjedova, ova djeca su odlučila da svoju humanu misiju nastave u Njemačkoj, zajedno sa “Merhametom” u toj zemlji. Svoju ljubav prema folkloru, čuvanju bh. kulture i tradicije, dopunit će, kako su kazali, i brigom o svom narodu u Bosni i Hercegovini koji trebaju pomoć, u humanoj sinergiji “Merhameta” DBHKV "Sevdah – Frankfurt am Main" e. V., koji imaju veoma dobru saradnju.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac se zahvalio mladim gostima iz Njemačke što su odlučili volontirati u “Merhametu”, naglašavajući da je “Merhamet” i njihova kuća. Vrbanjac je zahvalio i predsjedniku i direktorici “Merhameta” Njemačke, Amiru Čauševiću i Edini Kadirić, koji su organizirali i koordinirali dolazak mladih volontera iz Frankfurta.