Na društvenoj mreži Facebook, u petak 13. januara 2023. godine, pojavio se snimak skrnavljenja Dašnica džamije u Bijeljini, nakon čega su se oglasili iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bijeljina, najoštrije osuđujujući ovaj čin i pozivajući nadležne da ga istraže, odgovorne sankcionišu te poduzmu mjere da se ovakvi postupci ne ponove.

Naime, na snimku su nepoznate osobe oskrnavile Dašnica džamiju koja je u fazi obnove. Uz neprimjeren čin, izrečene su i psovke upućene muslimanima.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina snimak će predati Policijskoj upravi u Bijeljini, od kojih se očekuje da se što prije pronađu i sankcionišu odgovorne osobe.

˝Ovo što je učinjeno vrijeđa sve nas i ovo nije prvi slučaj kojim se vrijeđaju i ismijavaju vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana u Bijeljini i Janji. Zbog toga ćemo tražiti od policije da ispita ovaj slučaj i utvrdi ko su počinitelji ovog nedjela˝, kaže Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Osudi ovog čina pridružio se i Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

˝Mučno je gledati to što je učinjeno i objavljeno u javnom prostoru, pogotovo što se, izgleda, radi o mladim ljudima. Policija bi trebalo da utvrdi ko su počinitelji, to je ono što svi očekujemo˝,  kazao je Gradaščević.

Više o događaju koji je zgrozio javnost, a o čemu smo pisali ranije tokom dana, možete pročitati ovdje.