Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je o obavijestio članove Skupštine Vijeća od 31. januara 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća, izjavio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća.

Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.

- Članovi Skupštine usvojili su zaključak da je pitanje navedeno u dopisu kojeg je uputio mitropolit g. Hrizostom nisu direktno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedišta Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitorpolita g. Hrizostoma stav mitropolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost – izjavio je sarajevski muftija.

Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati ​​sa g. Hrizostomom.

- Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana - ističe muftija sarajevski prof.dr. Nedžad ef. Grabus.

Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne "ozdravi". O odluci Vijeća muftija, o tome da je muslimane oslovljavao muhamedancima kao i odluci MRV-a mitroplit nije u svom saopćenju napisao niti jednu riječ, ali je naveo šest razloga zbog kojih nije više član MRV-a.

Mitropolit je istakao šest razloga za ovu svoju odluku, ističući kao prvi "zavjetno" ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća.

Kao drugi razlog za svoju odluku, naveo je slučaj "neonacističkih i šovinističkih napada na roditelje djece sportista iz Srbije, te skandiranje pred djecom i sa djecom "ubij Srbina" 14. januara, što je potreslo i zaprepastilo kako cijelu srpsku javnost, tako i objektivnu javnost u Federaciji BiH i šire".

Kao treći razlog, naveoje da je neprimjereno direktno i indirektno uplitanje članica Međureligijskog vijeća u izborne i pravosudne procese u BiH, a posebno o pitanju imovine.

Kao četvrti razlog, napomenuo je stravične riječi na zvaničnim hudbama vjerskih službenika Islamske zajednice, a što je vidljivo na javnim portalima, na koje Međureligijsko vijeće opet "zavjetno" ćuti.

On je kao peti razlog naveo slučaj dječaka iz Krajine kod Cazina od 10-12 i više godina koji organizovano u koloni nose ratne zastave, uzvikuju ratne pokliče i kliču "Ubij Srbina".

Kao šesti razlog, mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrijednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.

U isto vrijeme, povodom izjave imama iz Kozarca Amira ef. Mahića, Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini oglasio se saopćenjem za javnost.

- Imam iz Kozarca hfz. Amir ef. Mahić na hutbi održanoj 27. januara 2023. godine, izrekao je nekoliko neprimjerenih rečenica o Svetom Savi, velikom vjerskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi. Netom po saznanju o tome, Rijaset Islamske zajednice je stupio u kontakt s Muftijstvom bihaćkim, pod čijom ingerencijom je i Medžlis Islamske zajenice Kozarac. Oni su nam kazali da su već poduzeli korake i od samog hafiza Mahića zatražili izjašnjenje o tome, što je on i učinio - navode iz Rijaseta.

Dodaju da Islamska zajednica odbacuje sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja, kako vjerskog tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda.

- Riječ je, isključivo, o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi. Ne znamo, pak, čije stavove zastupa RTRS, koji je povodom ovog incidentnog slučaja čitav jedan narod nazvao "potomcima turskog okupatora" (RTRS, 2.2.2023.), iako se nije oglašavao, niti sumnjičio za "raspirivanje vjerske mržnje" kada su visoki politički i vjerski funkcioneri srpskog naroda izrazito ružno govorili o islamu i njegovim vrijednostima - zaključuje se u saopćenju.

Podsjetimo, nakon što je govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora Amira efendije Mahića objavljen na YouTubeu, te postao javno dostupan, krenule su osude iz bh. entiteta RS.

Reagiralo se na izjave koje, navodno, dovode u vezu Svetog Savu i fašizam, te na one koje, navodno, Srpsku pravoslavnu crkvu porede sa sektom.