Bar je crnogorski grad na Jadranu burne historije koji je zadržao svoj multikulturalni karakter. Njegov Stari grad privlači brojne turiste tokom cijele godine, a Islamski kulturni centar je omiljeno mjesto susreta vjernika iz Crne Gore, BiH, Sandžaka te dijaspore.

“U Baru imamo deset aktivnih džemata, a 14 džamija jer u pojedinim džematima su izgrađene nove džamije a stare imaju funkciju muzeja. U Starom Baru djeluje jedna tekija u kojoj se petkom klanja teravija. Ramazanska atmosfera u Baru je vrlo dinamična i privlačna. Već godinama, a posebno kad je vrijeme lijepo, brojni turisti nas posjećuju i na taj način oplemenjuju naš Medžlis. Njima su privlačne naše stare džamije, Stari grad, a svi posjete Islamski kulturni centar koji je remek djelo novije islamske arhitekture u Crnoj Gori. Centar ima sve potreben sadržaje i kapacitete za organizaciju iftara koji su unaprijed rezervisani jer nam dolaze gosti iz cijele Crne Gore i dijaspore. Blizu nam je i Albanija pa skoro svaku noć imamo iftare koje organizuju Skadranini. Turisti ne samo u ramazanu nego tokom cijele godine prave posebnu atmosferu u našem Medžlisu”, kaže za Stav glavni imam Medžlisa IZ Bar Mujdin ef. Milaimi, koji je ujedno i imam džamije Selimija koja se nalazi u sklopu Islamskog kulturnog centra.

Tokom ramazana u Baru se održavaju dvije mukabele. Prva nakon podne namaza u Selimiji, a druga nakon ikindije u Omerbašića džamiji.

Prema njegovim riječima, centralno obilježavanje večerašnje mubarek noći Lejletul-kadr za područje Medžlisa Bar bit će u Islamskom kulturnom centru.

“Mukabele su naša tradicija jer mi imamo amanet prema vakifima džamija i drugih objekata, kao i značajnih uvakufljenih površina pod maslinama. Mi na poseban način obilježavamo Noć Bedra i večeras ćemo obilježiti Noć Kadra sa gostima iz Medrese Sultan Mehmed Fatih, odnosno sa članovima njihovog hora. Također, naš gost će biti Rahman ef. Kačar, pomoćnik reisa za da'vu i obrazovanje, koji će održati predavanje", kaže nam ef. Milaimi napominjući da Islamski kulturni centar u Baru djeluje već deset godina. 

Govoreći o pripremama za predstojeći Ramazanski bajram, ef. Milaimi je rekao: “Glavni imam i predsjednik Medžlisa tradicionalno organizuju bajramski prijem za istaknute ličnosti našeg grada od predsjednika Skupštine preko rukovodioca ostalih institucija, za naše prijatelje, vakife i donatore, članove Medžlisa, mutevelije, imame. Na taj način napravimo ugodnu atmosferu prvog dana bajrama u našem Centru”, dodaje Milaimi.

Prema njegovim rijčima, Bar prednjači po harmoniji suživota u Crnoj Gori.

“Bar je multinacionalna i multireligijska sredina. Mi radimo na tome da kroz ramazan gradimo dobre odnose. Česti organizatori iftara u našem Centru su pravoslavci koji pozivaju svoje prijatelje muslimane ili doniraju iftare. Na taj način njegujemo naše odnose i bez obzira što oni ne poste kroz druženje se upoznaju sa vrijednostima ramazana. Tako svi učimo da poštujemo ramazan koji je za nas blagoslovljeni mjesec ispunjen mnogim zadovoljstvima koje mi dijelimo sa našim komšijama,” poručuje na kraju razgovora efendija Milaimi.