Predsjednik bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik je na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci kazao “kako će Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine biti definitivan sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH”.

“Imamo i prijetnje, daje nam se nekakav rok, to je ludo i glupo... Muslimanima odgovara ovakav Ustavni sud. Tamo su dva člana iz Stranke demokratske akcije i tri stranca. Ovakav blesav sud ne može se poštovati. Zakon je legalan. Rs traži da se radi po slovu Ustava BiH. Ne provodimo plan secesije, ali ako budemo primorani njihovim odlukama da izađemo, to ćemo i učiniti. Rs neće stati na ovome, imamo spreman novi zakon”, kazao je Dodik.

Spominjao je i sutrašnji sastanak u Konjicu sa čelnicima “Trojke”.

“Sutra dolazimo u Konjic da razgovaramo, imamo otvorena pitanja. Treba se imenovati ministar finansija BiH, zatim imamo problem s raspodjelom sredstava...”, istakao je Dodik.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da će na sutrašnjem sastanku u Konjicu predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 prioriteta, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH kako bi se konačno riješilo pitanje odlaska stranih sudija.