Oluja koja je donijela obilnu kišu i snažan vjetar u sjevernu Italiju u utorak rano ujutro izazvala je poplave kroz centar Milana i uzrokovala da jezero Komo izlije iz svojih obala.

Seveso, rijeka koja protječe kroz nekoliko općina sjeverne Italije, također se izlila iz korita, navodi talijanska agencija za civilnu zaštitu.

Dijelovi Milana postali su nedostupni. Na društvenim mrežama mogu se vidjeti brojne fotografije koje prikazuju kako voda kulja niz stepenice u podzemne željezničke stanice i kako pješaci padaju ili se drže za stubove tokom jakih naleta vjetra.

Gradski savjetnik za sigurnost rekao je da je vjetar rušio drveće, skele i obarao crepove. Struja je isključena u nekoliko dijelova grada dok su vlasti radile na čišćenju oborenih dalekovoda.

I Toskana, u centralnoj Italiji, također je bila pogođena obilnim padavinama.

Eugenio Giani, predsjednik regije, rekao je da je Toskana iskusila velike poplave i olujno nevrijeme nakon što je 257 milimetara kiše palo u 24 sata – više od mjesečne prosječne količine padavina za ovo doba godine.

Venecija je za dlaku izbjegla poplave, rekao je gradonačelnik Luigi Brugnaro. Snažni vjetrovi koji su puhali prema sjeveru u Jadranskom moru gurnuli su vodu u grad. U kombinaciji s već visokim plimama povezanim s punim mjesecom, ovo je izazvalo “izuzetnu” plimu od 154 centimetra. Najveća plima ikada zabilježena bila je 1966. godine i iznosila je 194 centimetra.

Brugnaro je rekao da bi bez sistema za zaštitu od poplava (MOSE), koji je bio aktivan cijelu noć i cijeli dan, grad doživio “rekordnu poplavu”, da bi se 70 posto zgrada našlo pod velikom vodom. MOSE, koji se sastoji od 78 preplavnih vrata između sistema gradske lagune i Jadranskog mora, postoji od 2020. godine.

Kiša se očekuje u cijeloj Italiji tokom ostatka sedmice. Talijanska agencija za civilnu zaštitu stavila je sva područja regije Veneto, koja uključuje Veneciju, pod crvenim uzbunom do 1. novembra. Šest regija na sjeveru je pod nivoom narančaste uzbune, a jedanaest regija je pod žutom uzbunom u naredna 24 sata.

Oluja dolazi tokom užurbane praznične sezone, a očekuje se da će više od osam miliona Talijana otputovati tokom sedmice.

Poplave su ove godina bile naročito smrtonosne u Italiji. U maju je u poplavama u sjevernoj talijanskoj regiji Emilia Romagna poginulo najmanje četrnaest ljudi. Više od dvadeset rijeka izlilo se iz svojih korita, uzrokujući stotine klizišta, potapajući kuće i razarajući obradivo zemljište.