Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“ dodijelilo je plakete u povodu 29. avgusta, dana rođenja ovog novinara i pjesnika iz Srebrenice, a koji je ubijen u genocidu u julu 1995. godine.

Priznanja su dobili Nijaz Memić, novinar zaposlen na Radiju Bosne i Hercegovine, autor dokumentarnih radova; te Emerin Ahmetašević, novinar, autor i voditelj serijala “Mjesto povratka“ kojeg emituje Hayat TV.

Memić je odbranu Republike Bosne i Hercegovine nakon agresije nastavio na različite načine. Aktivno se, kao RVI, bavio sportom, predstavljajući BiH i na Paraolimpijskim igrama. Autor je filma “Buco“ i knjige “Crni oblak iznad Trebevića“ – koja donosi detaljan pregled odbrane Sarajeva na ovom području. Član je Redakcije dramskog i dokumentarnog programa Radija BiH.

Fokusirao se na radove kojima se snažno bori protiv zaborava, nerazumijevanja i pogrešne interpretacije naše skorašnje krvave historije. Autor je brojnih radijskih dokumenata, od kojih se neki direktno bave temom genocida nad Bošnjacima u srebreničkom kraju, kao što su “Kad osvaneš sam“, “Dvije tuge kameničke“, “Kad' vidiš mamu, reci joj da se nisam dugo patio“, “Smrt na izvoru života“, objavilo je Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“.

To je niz dokumentaraca koji su snimljeni u programu Radija Bosne i Hercegovine u proteklih desetak godina i koji predstavljaju autentično svjedočanstvo ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici, ali i svjedočanstvo o onima koji su ubijeni, a pominju se u tim pričama.

“Ponosan sam na činjenicu da sam jedan od rijetkih čiji dokumentarci su emitovani na Maršu mira u kampu Mravinjci, u nekoliko navrata, pred dvije i više hiljada ljudi“, rekao je Memić u povodu dobijanja priznanja.

Ahmetašević od 2019. godine priređuje emisije iz serijala “Mjesto povratka“. Ove televizijske emisije snažno, direktno i autentično donose priče onih koji su protjerani pa su se vratili na zgarišta svoje baštine. Ahmetašević je, zajedno sa svojim timom, posjetio oko 250 povratničkih mjesta širom Bosne i Hercegovine, najviše u bh. entitetu Republika Srpska. Zabilježeno je oko 400 priča povratnika, ali i onih koji su direktno vezani za ovaj iznimno važan proces u bolnoj historiji jednog naroda.

“Mjesto povratka“ je TV emisija koja se, zbog svoje autentičnosti, kvalitete i povjerenja kojeg je stekla kod gledatelja - tako i kod samih povratnika, situirala kao sinonim za ovaj proces. Serijal je pomogao, ne samo povratnicima – da bi se čuli njihovi problemi, uspjesi, nadanja i potrebe, nego i vlastima i ostalima koji trebaju i mogu podržati ovu populaciju, jer ima snagu donošenja objektivne slike i ocjene kvalitete napora uloženih da im se pomogne. Na osnovu ovog TV serijala autor je u septembru 2022. godine objavio istoimenu knjigu, naveli su iz Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“.

“Veliko mi je zadovoljstvo što je Udruženje novinara i medijskih radnika 'Nino Ćatić' prepoznalo projekat 'Mjesto povratka' kao nešto što zaista njeguje sjećanje na ono što se desilo u Bosni i Hercegovini u periodu 1992. - 1995, posebno u periodu poslije toga. Jer, valjalo je sve to ponovo obnoviti, sve ponovo vratiti na nulu i izgraditi ponovo. Kao što smo mogli i ranije da čujemo, u tim mjestima raste ponovo život i zaista je potrebna pomoć i svih institucija i naše Hayat televizije“, istakao je Ahmetašević prilikom dodjele priznanja.

Kako Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“ afirmiše novinarstvo koje govori o atacima na Republiku Bosnu i Hercegovinu, o nosiocima, akterima i posljedicama pokušaja uništenja jednog naroda i njegove domovine, a uzimajući u obzir navedeno i ostalo o Memiću i Ahmetaševiću, nesumnjivo je da su zaslužili plakete, navodi se u saopštenju.

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine. Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. u kojem je upozorio na ono što će se od sutradan dešavati Srebrenici, krenuo je prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Majka Hajra nije dočekala da pronađe njegove posmrtne ostatke. Umrla je 9. novembra 2021. godine.