Braća Italije, ekstremno desna stranka talijanske premijerke Giorgie Meloni, pronašla je u školskim jaslicama novog saveznika u svojoj tradicionalnoj borbi za zaštitu onoga što nazivaju "kulturnim korijenima" te zemlje. Ta je politička grupacija predstavila prijedlog zakona u Senatu koji ima za cilj zaštititi običaj postavljanja jaslica u školama u vrijeme Božića i koji razmatra sankcije za zvaničnike koji to ne dopuštaju ili se zalažu za alternativna slavlja, bez vjerskog opterećenja, na te datume.

Ideja je stati na kraj općim proslavama koje mnoge škole organiziraju prije praznika, gdje se prepoznaje sve veća raznolikost talijanskih učionica.

Senator Braće Italije, Lavinia Mennuni, glavni potpisnik prijedloga zakona, objasnila je da ova inicijativa ima za cilj spriječiti da kršćanski simboli i svečanosti budu potisnuti iz škola na svim razinama. “Već nekoliko godina svjedočimo neprihvatljivim i sramotnim odlukama pojedinih škola koje zabranjuju jaslice ili mijenjaju dubinsku bit Božića, pretvarajući ga u nevjerojatne 'zimske svetkovine' kako ne bi sablaznile vjernike drugih religija. Zahvaljujući ovom zakonu više neće biti moguće ukinuti jaslice, Božić i Uskrs u talijanskim školama”, rekla je.

Istakla je i da će zaposlenici koji se budu protivili inicijativama vezanim uz Božić i Uskrs, poput postavljanja jaslica, predstava i sličnih radnji, odgovarati disciplinski.

Za Talijansku braću, “dopuštanje pretvaranja svetih kršćanskih blagdana u drugu vrstu anonimnog slavlja” predstavlja “diskriminaciju studenata i njihovih obitelji koji prakticiraju većinsku vjeru”, uz “napad na najdublje vrijednosti i tradiciju naših ljudi.” Po tvrdnjama iz stranke koju vodi i koju je utemeljila Giorgia Meloni, mjera je "apsolutno neophodna za očuvanje i zaštitu kulturnih korijena Italije predstavljenih u jaslicama".

Prijedlog je izazvao buru među opozicionim strankama i udruženjima nastavnika i direktora škola, koji smatraju neprimjerenim nametanje ovakvih pitanja zakonom. "Svakako, tradicije zemlje moraju se uzeti u obzir, ali njihovo nametanje zakonom nije na mjestu", rekao je Antonello Giannelli, nacionalni predsjednik Udruge školskih direktora (ANP).

Sindikati su također kritizirali prijedlog. “Svi se moraju sjetiti da živimo u sekularnoj zemlji, škola je sekularna. Ovakvi postupci, koji zadiru, između ostalog, u autonomiju škole, nisu prihvatljivi.

"Neka ponovo pročitaju Ustav", rekla je Gianna Fracassi, generalna sekretarka podružnice radnika u obrazovanju najvećeg sindikata u zemlji, FLC CGIL. Predsjednik sindikata direktora škola, Dirigentiscuola, Attilio Fratta, govorio je u istom tonu: "Suočavamo se s mjerama koje samo služe da skrenu pažnju Talijana sa stvarnih problema škole i zemlje."

Opozicija je optužila krajnje desničarsku skupinu za iskorištavanje vjere u političke svrhe. “Oni su smiješni, žele zakonom zabraniti sve što im se ne sviđa. Umjesto da upravljaju državom, zadaćom koju ne znaju riješiti, oni nastavljaju koristiti oružje za skretanje pažnje poput ovog zakona protiv ravnatelja koji prihvaćaju uklanjanje jaslica u školi. Zemlja je već shvatila njihov blef”, kritizirala je Luana Zanella, glasnogovornica Saveza zelenih i ljevice u Zastupničkom domu.

Nicola Fratoianni, generalni sekretar talijanske ljevice, također je protestvovao: “Predstavili su prijedlog za 'odbranu' jaslica u školama. Čiji? Nije poznato. Ovo je već previše za sekularnu državu i previše za građane koji se sve više bore između siromaških plaća, kolapsa zdravstva i visokih troškova života i koji moraju slušati ovu Vladu kako priča o božićnim ukrasima”, napisao je na društvenim mrežama.

“U pravo vrijeme kao švicarski sat, na Božić se vraćaju desničarski prijedlozi za očuvanje talijanske kršćanske tradicije”, rekao je Riccardo Magi, sekretar ljevičarske stranke Više Europe. I kritizirao je vladinu antiimigracijsku agendu: “Ovo je po ko zna koji put licemjerje desnice predvođene Giorgiom Meloni, za koju bi danas sveta obitelj koja bježi od progona vjerojatno završila u pritvorskom centru, možda u Albaniji, čekajući da od suca u Italiji sazna zaslužuju li ili ne kročiti nogom na talijansku teritoriju", rekao je, aludirajući na nedavno objavljeni plan vlade Meloni za smještaj do 3000 tražitelja azila u Albaniji dok čekaju na procesiranje njihovih zahtjeva. Plan je za sada je blokiran od strane Ustavnog suda Albanije.

O prijedlogu za obaveznu Božićnu dekoraciju se mora raspravljati prvo u Senatu, gdje desna koalicija ima veliku većinu. Odbrana vjere klasična je tema ekstremne desnice u Italiji. Desničarska Liga je 2018. iznijela prijedlog da raspelo bude obvezno u učionicama i drugim mjestima u javnoj upravi, a inicijativa je na kraju pala u zaborav, iako ju je ta stranka prije nekoliko mjeseci obnovila.

Reference na religiju i kršćanski identitet česte su u govoru Meloni, osobito u prošlosti. “Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka. To mi niko neće oduzeti”, bio je njezin moto u izbornoj kampanji 2018. godine. Također ovo nije prvi put da je njena stranka predložila zakon usmjeren na zaštitu katoličke vjere. Prošlog juna Braća iz Italije predstavila su projekat zabrane muslimanskih molitvenih prostora izvan džamija, kojim se također želi zabraniti korištenje garaža i industrijskih skladišta kao džamija.