Baš uoči mubarek noći Lejletul-Bedra Bošnjacima se nameću neke nove bitke. One znače, baš kao i za tadašnju malu muslimansku zajednicu u Arabiji, nestanak ili opstanak.

Po svemu sudeći, visoki predstavnik Schmidt će ići u dalja nametanja, ali nijedna neće ni okrznuti poziciju HDZ-a. Štaviše, samo će ih učvrstiti kao ustavnu kategoriju.

Strani intervencionizam bi možda i imao smisla kada bi pratio evropske i demokratske norme. Ali, on je duboko ušao u proces nametanja nedemokratskih i diskriminirajućih rješenja koja Bosnu i Hercegovinu odvode s evropskih tračnica. U Bosni i Hercegovini se stvara ambijent aparthejda poznat iz Južnoafričke Republike kada je provođena brutalna diskriminacija autohtonoga stanovništva u svim područjima javnog života.

To najbolje svjedoči izjava sudije Perića u kojoj kaže da ambasada SAD konstantno podriva pravdu u Bosni i Hercegovini. Ta izjava nije došla od političara i političkih stranaka, već od jednog časnog sudije. O kakvom se kreiranom ambijentu straha i neslobode radi, govori i činjenica da je zbog izdvojenog mišljenja sudije Perića, protiv njega formiran predmet u Uredu disciplinskog tužoca.

Zato danas, sjećajući se Bedra, svjedočimo o bitkama pred koje smo dovedeni i u kojima nemamo alternativa borbi. Politički nestati ili opstati?! Bošnjački politički nestanak bio bi samo predvorje našeg fizičkog nestanka i egzodusa. Nestanak bošnjačkog političkog faktora bio bi uvertira nestanka bosanskohercegovačke države.

Zato, nisu slučajne današnje najave koje imaju za cilj „konačno muslimansko rješenje“ u Bosni. Bošnjaci vjernici znaju da na ovom svijetu ništa nije slučajno, posebice to nije u Ramazanu. Išareti nekih teških borbi koje su pred nama, nekog bosanskog Bedra, opominju i zovu na sabornost, na bir i kompaktnost zajednice. Na to nas obavezuju sudovi koji presuđuju samo Bošnjake i nametnuta izborna rješenja koja diskriminiraju samo Bošnjake. I u jednom i u drugom slučaju HDZ Hrvati su tretirani kao „svete bosanske krave“.

Zato danas, više nego ikada prije, trebamo čitati pouke i poruke velikog događaja na Bedru. Trebamo prepoznavati presudne momentume u historijskoj kretnji našeg naroda i države. A one su danas tako očite.

Jedna od pouka Bedra je da malobrojnost i naoko slabašnost, ne znači nužno i poraz. Posebno ako je jedna zajednica i skupina odlučna i spremna na žrtvu. U politici važi pravilo da vrijediš onoliko koliko možeš napraviti problema, zasmetati, pomrsiti račune. Ako to ne možeš – ne vrijediš ništa. Niko te neće uzeti za relevantnog. Prema takvoj definiciji bošnjački politički faktori moraju početi praviti probleme onima koji ih žele izopštiti iz političkih procesa.

Ako bismo osluškivali šta narod poručuje i zagovara novi protesti se nameću sami po sebi. No sa dobrom organizacijom, jasnim porukama, govornicima sa autoritetom i osmišljenim akcijama da bi se zaustavio novi strani intervencionizam koji će od Bošnjaka napraviti nepolitički narod. Onaj ko osluškuje čuje zagovaranje da se stranačka saopštenja zamjene patriotskim organizacionim odborom za ovakve i slične akcije. U to se mora ući bez kalkulacija. Baš kao na Bedru.

Pred samu bitku na Bedru Muhammed, a.s., se obratio Allahu Uzvišenom:

„Gospodaru, ako ova mala skupina izgubi, Tebi neće imati ko robovati.“

Bog je dao pomoć i pobjedu. Muslimanska zajednica nije nestala. Poruka islama se proširila i došla do najudaljenijih predjela, došla i do Bosne.

Danas, na dan Bedra i sjećanja na njegove šehide mi molimo Allaha, dž.š., da ne dozvoli da skupina među nama koja iskreno i srčano brani Bosnu izgubi. Da nestane. Da bude ušutkana. Jer ako ona izgubi...