U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana kada se prvi put u pisanim dokumentima spominje ime Blagaj, par stotina učenika osnovnih i srednjih škola Grada Mostara koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu s područja Mostara, defiliralo je od Šehidskog turbeta u Blagaju do Starog grada iznad Blagaja, inače nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, gdje je i održana centralna manifestacija.

Historijski čas održao je poznati historičar Enver Imamović.

Kao gosti manifestaciji prisustvovali su predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

"Ovo je jedan od najznačajnijih datuma ne samo moderne nego i ukupne prošlosti BiH, zato što je prije tri decenije narod plebiscitarno potvrdio svoju volju da BiH egzistira kao neovisna suverena i cjelovita država" istaknuo je ministar sigurnosti.

Po njegovim riječima, bilo je politika koje su to osporavale, ali su one i snagom oružja i voljom naroda, kao i voljom međunarodnoga prava, poražene te danas "imamo državu koja živi put kompromisa između svih različitosti Bosne i Hercegovine".

"Isto tako, imamo i zemlju koja ima bogatu tradiciju i koja njeguje jedinstvo različitosti i cijenimo da će se mehanizmom konzultacija, kompromisa i konsenzusa stvarati prosperitetnija budućnost, s nadom da će svaka godišnjica biti bolja od dosadašnje" poručio je Cikotić.

Osvrćući s na krizu u Europi i rat u Ukrajini, ministar sigurnosti je ocijenio kako Bosna i Hercegovina već dugo živi vrijednosti koje EU ugrađuje u vrijednosti svojih članica i da su upravo te vrijednosti bile napadane i osporavane.

"Bosna i Hercegovina je živjela i preživjela sve one koje su je pokušavali osporavati i ne sumnjam da će to biti isti slučaj i u budućnosti" kazao je Cikotić, izrazivši očekivanja da će budućnost ipak biti bolja od prošlosti.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako je jako bitno da na ovoj manifestaciji i inih drugih ima puno omladine, studenata i svih onih koji kroz ovakve događaje uče o značaju Dana neovisnosti i svega onoga što su njihovi roditelji i rodbina činili i dali žrtvu, kako bismo danas uživali slobodu, nešto što je najcjenjenije u svijetu.

"(...) Ovakve manifestacije, učešće omladine i djece i ostalih koji su dali svoj doprinos u izgradnji suverene i samostalne države Bosne i Hercegovine, daju nam za pravo da kažemo da nikada nikome nećemo dozvoliti da se dovodi u pitanje sloboda, a time i neovisnost i suverenost naše jedine domovine" podvukao je Špago.  

Inače, 1. marta 1992. godine velika većina bh. građana odlučila je da Bosna i Hercegovina nastavlja svoj put kao neovisna i samostalna suvremena država u skladu s važećim odlukama Parlamenta tadašnje Republike Bosne i Hercegovine o raspisivanju referenduma i preporukama međunarodne zajednice.



(FENA)