Medicinski radnici u Portugalu i Španiji zabilježili su više od 40 slučajeva majmunskih boginja kod pretežno mlađih muškaraca, koji se izjašnjavaju kao homoseksualci ili biseksualci, a isto su virusno oboljenje, karakteristično za Afriku, primijetili i ljekari u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Simptomi majmunskih boginja kod ljudi se ispoljavaju u vidu osipa koji obično zahvata lice, a širi se i na druge dijelove tijela poput genitalija. Zaraženi imaju groznicu i hvata ih jeza, glavobolju, bolove u leđima, otečene limfne čvorove te osjećaju bol u mišićima i iscrpljenost. Osip može izgledati kao vodene kozice ili sifilis, a mijenja se i prolazi kroz različite faze, prije nego se formira krasta, koja kasnije otpada. Većina zaraženih se oporavi u roku od nekoliko sedmica, a u ekstremnim slučajevima nije isključena ni smrt.

Zaraza se prenosi bliskim kontaktom s inficiranim životinjama poput glodara i majmuna, a nadležni u ovim državama primijetili su da se među ljudima širi nakon seksualnog čina.

"Generalno se prenosi putem respiratornih kapi, ali karakteristike 23 sumnjive infekcije ukazuju na to da se prenosi preko tjelesnih tečnosti tokom seksualnih odnosa. Sve su to mladi odrasli muškarci i većina njih su muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima, ali ne svi˝, kazala je za radio ˝Cadena Ser˝ Elena Andradas, šefica javnog zdravstva u regiji Madrid.

Portugalski generalni direktorat za zdravstvo saopćio je da su se slučajevi zabilježeni tokom ovog mjeseca pojavili u glavnom gradu Lisabonu i njegovoj okolini.

Također, Agencija za sigurnost zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva u ponedjeljak je saopćila da su zabilježili četiri nova slučaja, nakon što početkom maja evidentirali troje zaraženih. Naveli su da su se svi novi slučajevi, tri u Londonu i jedan na sjeveroistoku Engleske, pojavili kod muškaraca koji su sebe identificirali kao homoseksualce i biseksualce pa su vlasti iz tog su razloga apelirale na ovu populaciju da bude naročito oprezna.

˝Ne postoji poveznica s putovanjem u zemlje gdje su majmunske boginje endemske, karakteristične za to područje i u toku je ´hitna istraga´ kako je došlo do širenja infekcije i koja je moguća povezanost među zaraženima˝, saopćili su.

Niko među novootkrivenim slučajevima nema poznate veze s tri ranije potvrđena slučaja, od kojih je prvi bio povezan s putovanjem u Nigeriju.

Iz Agencije za sigurnost zdravlja saopćili su da zaraženi imaju zapadnoafričku grupu virusa, koja je ˝blaga˝ u poređenju s centralnoafričkom.

Virus se, naveli su, ne širi brzo i lahko među ljudima, te je rizik za englesku populaciju nizak, ali imajući u vidu da se širi ograničeno, uputili su poseban apel, dodajući da će se svi slučajevi tretirati ˝oprezno i povjerljivo˝.

˝Naročito apelujemo na muškarce koji su homoseksualci i biseksualci da budu svjesni bilo kakvih neuobičajenih osipa ili lezija i da se bez odlaganja jave službi za seksualno zdravlje. Ovo je rijetkost i neobično je. Agencija za sigurnost zdravlja užurbano ispituje izvor zaraze, jer podaci ukazuju na to da bi se virus majmunskih boginja mogao proširiti bliskim kontaktom˝, izjavila je dr. Susan Hopkins iz Agencije za sigurnost zdravlja, dodajući da se preventivno, radi pružanja zdravstvenih informacija i savjeta, kontaktiraju potencijalno bliski kontakti ovih njima sedam poznatih osoba.

Iz Agencije su naveli i to da usko surađuju s Nacionalnom zdravstvenom službom kako bi otkrili da li je prethodnih sedmica bilo još ovakvih slučajeva. Također, u kontaktu su i s inostranim organizacijama kako bi se vidjelo da li je zaraza uočena u drugim državama.