Majka Maura Romana, djeteta otetog u Italiji 1977. godine, kada je bio jedva šestogodišnjak, još uvijek se nada da bi njezin sin mogao biti šeik Mohammed Al Habtoor (52), sin Khalafa Al Habtoora. "Nadam se da je to on”, kaže Colaianni Ansa Bianci, „ jer bi to značilo da je još uvijek živ i da ga nikad niko nije ubio".

Bianca je prepoznala svog sina na fotografiji šeika zahvaljujući "dva ožiljka: jedan na obrvi, drugi na desnoj ruci, koji je dobio peglom", kaže žena. No, da bismo bili sigurni da je to on, bit će potrebno uraditi DNK test koji je , prema onome što novine izvještavaju, emir do sada odbijao. Tom je prilikom šeikov otac Khalaf Al Habtoor porekao da je njegov sin mali Rimljanin.

Sada, međutim, Romanova familija namjerava lično otići u Dubai kako bi se pregled obavio. Ministarstvo unutarnjih poslova bavilo se aferom 2008. godine: putem konzulata došlo je do razmjene pisama u kojima je šeikova porodica ponovila da "nije riječ o Mauru".

Roditelji nikada nisu prestali tražiti Maura od dana njegovog nestanka u gradu Lecce, 21. juna 1977. Zahvaljujući njihovoj upornosti, istrage su se nastavile i dovele do navodnog otmičara, 79-godišnjeg bivšeg brijača, porodičnom prijatelju kojeg je Mauro zvao 'stricem' i koji je na dan njegovog nestanka, prema navodima tužiteljstva, namamio Maura u svoje vozilo i odveo ga u svoj ljetnikovac kako bi se igrao sa njegovim sinom.

Tu su,prema navodima tužiteljstva, čekale dvije do danas nepoznate osobe, koje su ga potom silom odvele. Svi su tragovi nestali.

Narednog ponedjeljka Antonio La Scala, advokat porodice Maura Romana, zatražit će od talijanske ambasade sastanak majke i šeika Al Habtoora, koji pripada jednoj od najbogatijih porodica Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Nikad nisu odustali i tražiće Maura dok su živi. Nikad nisu izgubili nadu i zato ću u ponedjeljak uputiti formalni zahtjev talijanskoj ambasadi da se održi sastanak majke Biance i šeika: majčinski instinkt će govori za sebe", nastavlja advokat.

"Sastanak i pogledi, u ovom trenutku, neophodni su jer nemamo druge mogućnosti, jer šeik nikada nije odgovorio na zahtjev za DNK. Isti zahtjev postavila je i obrana jedinog osumnjičenika optuženog za otmicu, u vezi s nestankom Maura Romana ", objašnjava La Scala.

"Ne razumijemo razloge tih odbijanja, ali ne možemo odustati. Ne sada kada su nam istrage koje smo tvrdoglavo proveli dale dva važna elementa, odnosno, upravo ožiljke", tvrdi advokat. "Započeli smo s fotografijama koje je šeik objavio na svojim društvenim kanalima, Facebooku i Instagramu, a radili smo s usporedbama ostarjelih lica Maura i njegovog brata Antonija, da bismo dobili trenutni portre. Usredotočili smo se na ožiljke o kojima je govorila majka Bianca i mogli smo vidjeti da šeik zapravo ima dva, koja odgovaraju onima koje je imao Mauro. Majka je uvjerena da bi, kad bi mogla pogledati tog čovjeka u oči, imala odgovore za kojima traga od te daleke 1977.“

Istraga o Mauru, zatvorena prije 40 godina, obnovljena je 2019. godine, na zahtjev porodice, nakon hapšenja 69-godišnjeg pedofila, istog muškarca koji je 1978. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog pretvaranja da je oteo malog Romana i uputio zahtjeve za iznudu njegovoj porodici.

Godinu dana kasnije saznalo se za lik takozvanog "strica", bivšeg brijača koji danas ima 79 godina, osumnjičenog da je navodni otmičar koji je na dan njegova nestanka odveo Maura i predao ga još uvijek nepoznatim osobama.