Sumnja da je princeza Amalia od Orangea, kći kralja Williama i Maxime od Nizozemske, meta organiziranog kriminala, navela je Vladu te zemlje da joj drastično ograniči kretanje, do te mjere da ju je gotovo zatvorila u svoj dom. Odlazi na Univerzitetn u Amsterdam, a zatim se vraća u palaču Huis ten Bosch, službenu rezidenciju kraljevske obitelji, u Den Haagu. To su prošle sedmice rekli njeni roditelji tokom službenog posjeta Švedskoj.

Nizozemska policija i izvršna vlast šute, dok stručnjaci za sigurnost i terorizam daju vjerodostojnost prijetnji i smatraju "vrlo vjerojatnim" da izazov dolazi od kriminalnih grupa povezanih s trgovinom drogom. To je slučaj bez presedana u zemlji u kojoj su kriminalci prešli put od obračuna između svojih članova ili suparnika do izazivanja državnih institucija.

Premijer Mark Rutte, koji često ide biciklom na posao, također je morao prihvatiti veću zaštitu zbog prijetnji po život.

"Ova vrsta prijetnje smatrala se praktično nemogućom prije nekoliko godina", kaže sociolog Paul Schnabel govoreći o situaciji u kojoj se našla princeza Amalija. Prijestolonasljednica studira politiku, psihologiju, pravo i ekonomiju, a Rutte je kazao da "čini sve što je moguće da se problem brzo riješi".

Nije iznimka da javni službenici dobiju neku prijetnju ali u ovom slučaju "nedostaje ideološki element ili jasan politički cilj", kaže Jelle van Buuren, stručnjakinja za sigurnost na Univerzitetu u Leidenu.

"Kada cilj više nije novac, nego država, njezini simboli i institucije, to se može smatrati oblikom terorizma", kaže. Pojačanje osiguranja državnih predstavnika počelo se primjećivati ​​u septembru, kada je list De Telegraaf objavio da se "premijer i princeza spominju u šifriranim porukama organiziranog kriminala o navodnom napadu ili otmici".

Erwin Bakker, profesor studija terorizma na Univerzitetu u Leidenu  dijeli mišljenje svoje kolegice. Čini mu se i da ovakvo zastrašivanje budućeg šefa države i premijera znači "ulazak u novu stvarnost koja Nizozemsku stavlja u rang s drugim državama" pod prijetnjom.

“Možda se osjećamo daleko od mjesta poput Meksika ili Italije, gdje smo vidjeli mafijaške zločine, ali to je oblik poricanja stvarnosti. Vlada je shvatila da organizirani kriminal ugrožava pravni poredak i da mora više ulagati u sigurnost”.

Oba stručnjaka vide smrt istraživačkog novinara Petera R. de Vriesa u središtu Amsterdama u julu 2021. kao prekretnicu. Dvojica počinitelja napada su uhapšeni, ali još nema presude jer se istražuje još troje osumnjičenih. Smrtonosni napad kriminalci su snimili, a Bakker podsjeća da je tužitelj naglasio da se "može govoriti o terorističkoj namjeri". To nas, kazao je, "tjera da preispitamo samu definiciju terorizma, jer smo svjedoci prijetnje demokratiji i vladavini prava". To je prvi put da je zločin ove vrste kvalificiran kao teroristički čin. Tužiteljstvo smatra da je “ubistvo počinjeno radi prestrašivanja stanovništva”.

De Vries, 64, bio je osoba od povjerenja svjedoka optužbe u slučaju Marengo, suđenju protiv navodnih članova takozvane Mocro mafije, posvećene trgovini drogom. Sastavljen od nekoliko bandi, njegovi članovi su Nizozemci, uglavnom turskog i marokanskog porijekla (otuda izraz Mocro), Antiljani, Surinamci i Albanci.

Djeluju uglavnom u lukama Antwerpena, Belgije i Amsterdama, iako je njihova mreža kontakata međunarodna. Jedan od njegovih glavnih vođa je Ridouan Taghi, zatvoren u zatvoru s maksimalnim nadzorom na jugu Nizozemske.

U 2019. dogodio se još jedan zločin vezan koji je potresao nizozemsko društvo: ubistvo 44-godišnjeg advokata Derka Wiersuma, koji je branio istog svjedoka koji se povjerio De Vriesu. Dvije godine kasnije reporter je ubijen.

Djelovanje organiziranog kriminala protiv državnih tijela proteže se izvan granica Nizozemske. Četvorica nizozemskih državljana uhićena su u septembru u Haagu i okolini nakon što je policija u Belgiji pronašla automobil s oružjem i bocama s benzinom. Vozilo je imalo nizozemske registarske oznake i pronađeno je ispred kuće belgijskog ministra pravosuđa Vincenta van Quickenbornea. Belgijski mediji ističu da su političaru, koji je nekoliko dana proveo uz pojačano osiguranje, upućene ozbiljne prijetnje iz "svijeta droge".

Prema Van Buurenu, “svugdje se teško boriti protiv organiziranog kriminala, a Nizozemska ima povlašten geografski položaj za prevoz i proizvodnju proizvoda svih vrsta; droge također."

"Imamo aerdorom Schiphol i luku Rotterdam, odličnu povezanost i dobre ceste", ističe. Ali do smrti advokata i novinara, nizozemsko društvo vjerovalo je da se ti tipovi kriminalaca samo međusobno ubijaju, kaže stručnjak. Bakker stavlja prijetnju organiziranog kriminala kao jedan od glavnih izazova koji stoji pred tom zemljom.