Na današnji dan 2006. godine umro Joseph Barbera, član čuvenog animatorskog dvojca Hanna-Barbera, koji je kreirao neke od najpoznatijih likova crtanih filmova kao što su ''Tom i Jerry'', ''Medvjed Jogi'', ''Obitelj Kremenko'' i ''Scooby-Doo''. Legendarne epizode o mišu i mački koji se nadmudruju osvojile su sedam Oscara.

“Tom i Jerry” jedna je od najomiljenijih i najpoznatijih animiranih serija svih vremena. Dvojac zabavlja publiku više od 80 godina svojim humorom i beskrajnim šalama. Od tada do danas “Tom i Jerry” postali su kulturni fenomen.

Međutim, još uvijek postoji mnogo zanimljivih činjenica i sitnica o “Tomu i Jerryju” kojih čak ni najvjerniji fanovi možda nisu svjesni. Šta niste znali o “Tomu i Jerryju”?

Prvi kratki film “Tom i Jerry” pod nazivom "Puss Gets the Boot" objavljen je 1940. Crtić je izvorno trebao biti jednokratni kratki film, ali je postao toliko popularan među publikom da je Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) odlučio napraviti više crtića o “Tomu i Jerryju”.

Kada su “Tom i Jerry” prvi put kreirani, nisu se zvali “Tom i Jerry”. Zapravo, izvorno su se zvali “Jasper i Jinx”. Prema članku iz Mental Flossa, Hanna i Barbera željeli su likovima dati nezaboravna imena, pa su održali natjecanje među zaposlenicima studija kako bi smislili nova imena. Ime Tom predložio je animator John Carr, dok je ime Jerry predložio animator Jim Pabian.

„Tom i Jerry“ osvojili su ukupno sedam Oscara, što ih čini jednom od najuspješnijih animiranih serija u povijesti. Prvi crtani film „Tom i Jerry“ koji je osvojio Oscara bio je "The Yankee Doodle Mouse" 1943. godine, koji je osvojio Oscara za najbolji kratki film u kategoriji crtanih filmova.

„Tom i Jerry“ omiljeni su likovi diljem svijeta, ali njihova se imena razlikuju u različitim zemljama. U nekim zemljama imena odražavaju lokalni jezik ili kulturu, dok su u drugima imena promijenjena iz nepoznatih razloga. Prema članku iz Insidera, u Francuskoj je Tom poznat kao "Tom le chat", a Jerry je poznat kao "Jerry la souris". U Italiji je Tom poznat kao "Tommy", a Jerry je poznat kao "Gerry". U Španjolskoj je Tom poznat kao "Tom el gato", a Jerry je poznat kao "Jerry el ratón".

U nekim su zemljama imena likova drastičnije promijenjena. U Japanu su „Tom i Jerry“ poznati kao "Tomu to Jerī", što je fonetska transliteracija njihovih izvornih imena.

Iako su crtani filmovi “Tom i Jerry” mnogima dragi, oni su također kritizirani zbog prikaza rasnih stereotipa. Neki od crtića sadrže uvredljive portrete crnaca, indijanskih i azijskih likova, održavajući štetne stereotipe i jačajući rasne predrasude. Kao odgovor na kritike, neke platforme za streaming odlučile su ukloniti neke od uvredljivijih epizoda “Toma i Jerryja”. Na primjer, 2020. HBO Max je privremeno uklonio neke crtiće, ali ih je kasnije vratio uz odricanje od odgovornosti o štetnim prikazima.

Osim u klasičnim kratkim crtanim filmovima, “Tom i Jerry” također su se pojavili u nekoliko igranih filmova. Prvi dugometražni igrani film "Tom i Jerry: Film", objavljen je 1992. godine i sadržavao je mješavinu akcije uživo i animacije.

“Tom i Jerry” imali su značajan utjecaj na popularnu kulturu i utjecali su na mnoge druge crtiće i medije. Njihova bezvremenska privlačnost i klasični stil nadahnuli su bezbrojne animatore i umjetnike tijekom godina.

Fanovi “Toma i Jerryja” mogu doživjeti voljene likove na potpuno novi način u tematskom parku Tom i Jerry u Japanu. Park, poznat kao "Zabavni svijet Toma i Jerryja", nalazi se u gradu Hanno, prefektura Saitama, a otvoren je 1994. godine.

Trajna popularnost “Toma i Jerryja” inspirirala je širok raspon robe i spin-off medija tokom godina. Od igračaka i odjeće do videoigara i filmova, likovi su postali glavni dio popularne kulture.

Prema članku iz Mental Flossa, “Tom i Jerry” pojavili su se na bezbrojnim robnim artiklima tokom godina, uključujući akcijske figure, kutije za ručak, pa čak i linija žitarica za doručak. Likovi su također predstavljeni u brojnim videoigrama, od klasičnih arkadnih naslova do modernih izdanja za konzole.

Sveukupno, utjecaj “Toma i Jerryja” proteže se daleko izvan njihovih originalnih kratkih animiranih filmova. Likovi su nadahnuli generacije fanova i postali su omiljeni dio popularne kulture.