Prema mjesečnim saopćenjima Federalnog zavoda za statistiku, tokom 2020. godine u Federaciji BiH umrlo je 25.014 osoba, što je za 18% više nego 2019. godine. Posmatra li se samo period od aprila do decembra, riječ je o povećanju od 28,5%.

Na osnovu službenih podataka Ministarstva civilnih poslova BiH, vidljivo je da se znatno povećana smrtnost od COVID-a bilježi tek u drugoj polovini godine. Od svih 2.115 smrtnih slučajeva osoba zaraženih virusom korona u Federaciji BiH 2020. godine, njih 159 umrlo je do 1. augusta. Svi ostali, 92,5% od ukupnog broja, umrli su posljednjih pet mjeseci prošle godine.

Ovi rezultati čine se logičnim jer je u prvim mjesecima pandemije vladao potpuni lockdown i propisi su mnogo više poštivani nego što je to bilo slučaj u ljeto i jesen. Tokom prvih mjeseci pandemije - od aprila do juna - u Federaciji BiH umrlo je ukupno 56 osoba.

O korelaciji između smrtnosti od COVID-a i ukupne smrtnosti u Federaciji BiH govori i ovaj grafikon. U prošloj godini je, do pandemije, bilježeno značajno smanjenje broja umrlih u odnosu na 2019. godinu.