Jedan od stotinu najopasnijih italijanskih bjegunaca uhapšen je nakon 11 godina potrage i to, vjerovali ili ne, nakon gledanja utakmice Napolija u grčkom restoranu.

Vincenzo La Porta bio je u bijegu 11 godina, a snimljen je na Krfu kako slavi na balkonu nakon što je njegov omiljeni fudbalski sastav prije nekoliko sedmica osvojio prvenstvo Serie A.

Istražitelji su ga uočili među navijačima i uputili se na otok kako bi pratili 60-godišnjaka.

“Izdala ga je njegova strast za nogometom i za momčadi Napoli. S osvajanjem prvenstva La Porta naprosto nije mogao odoljeti slavlju”, navela je policija u saopćenju.

Usko povezan s kriminalnom grupom Camorra sa sjedištem u Napulju, La Porta je osuđen zbog udruživanja u organiziranu kriminalnu grupu, utaju poreza i prevare.

Pojavivši se pred tužiteljem u subotu, naređeno mu je zadržavanje u zatvoru dok sudsko vijeće ne donese odluku o zahtjevu za izručenje u Italiju.

Italijanske vlasti žele da se on vrati avionom kako bi mogao služiti kaznu od 14 godina zatvora.

La Porta je okružen u blizini restorana u kojem je navodno radio kao kuhar. Njegov advokat rekao je da je zasnovao novu porodicu u Grčkoj i da ne želi biti izručen.

“Zasnovao je porodicu u Grčkoj, ima devetogodišnjeg sina i radi kao kuhar da preživi. Pati od srčanih bolesti. Ako bude izručen, on i njegova porodica bit će uništeni.”

Policija u Italiji mjesecima je pratila aktivnosti La Porta, čekajući da napravi “pogrešan potez” koji bi im dao uvid u to gdje se nalazi.