Opozicioni zastupnici u Hrvatskom saboru iz stranaka ljevice kritizirali su u srijedu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića jer ih je optužio da su pod ruskim utjecajem, ustvrdivši da je ruski utjecaj u Hrvatskoj porastao upravo za vrijeme njegove vladavine.

"Hrvatska je za vrijeme Plenkovića više nego udvostručila ovisnost o ruskom plinu. U isto vrijeme je u korist Mađara smanjila vlastitu preradu nafte", rekla je Mirela Ahmetović u slobodnim govorima u ime Kluba SDP-a.

Poručila je da će Plenkovićevo doba biti obilježeno promoviranjem ruskog kapitala u prehrambenoj industriji i upozorila da u Evropskoj uniji ne postoji premijer koji je za vrijeme ruske agresije na Ukrajinu u Vladu postavio ministra izravno povezanog s ruskim oligarsima. 

Pri tome, rekla je, "spin doktor" Plenković po uzoru na svog prethodnika Ivu Sanadera pokušava drugima nalijepiti etiketu koju sam nosi, javlja Hina.

"Plenković će uskoro morati dokazati svoju ulogu u zatvaranju sisačke rafinerije, u predaji hrvatske nafte Mađarima i stvaranju Orbanovog energetskog protektorata od Hrvatske", kaže Ahmetović.

I Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) tvrdi da je ruski utjecaj u Hrvatskoj porastao u posljednjih šest godina jer Plenković nije imao snage obračunati se s članovima HDZ-a koji su od toga imali koristi. "Dapače, neke od njih se branilo, a neki od njih su i ministri", upozorila je.

"Opoziciju se ne optužuje da je pod utjecajem vanjskih neprijatelja ako zato nemaš dokaze", poručila je Benčić istaknuvši kako i u izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) stoji da nema takvih utjecaja na opoziciju. "Premijer je lagao ili zna nešto što ne zna niti SOA", rekla je. 

Na to je reagirao HDZ-ov Mario Kapulica poručivši im da prestanu biti toliko osjetljivi na "tobožnje uvrede".

"Pa predsjednik Republike je sve vas proglasio izdajnicima i veleizdajnicima jer ste glasali za ratifikaciju sporazuma za ulazak Švedske i Finske u NATO. Niko nije ni pisnuo, a sada su svi uvrijeđeni zato što neko govori o temi koja je deset godina najaktuelnija u EU - stranom utjecaju na demokratske procese u zemljama članicama", kazao je.

Kapulica ih je potom pozvao da "više ne govore površno i paušalno" o takvim pitanjima i da se ne pozivaju na izvještaje službi.