Lista Gaza jučer je uspješno osigurala svoje mjesto na izbornoj listi za Nacionalni parlament, čime je obezbijedila priliku da se zalaže za promjene na nacionalnoj političkoj sceni u Austriji. Izbori za nacionalni parlament održat će se 29. septembra 2024. godine.

Lista Gaza u svojoj objavi ističe zašto je njihova prisutnost na izbornoj listi važna. Oni ukazuju na to da već skoro godinu dana Izrael vrši genocid nad Palestincima, dok nijedna od stranaka u austrijskom parlamentu nije izrazila protivljenje. Naprotiv, savezna vlada je otvoreno podržala izraelski rat. Austrija je na međunarodnoj sceni tri puta glasala protiv trenutnog primirja u Gazi, što implicira podršku nastavku genocida. Također, zamrzavanje humanitarnih isplata UN-ovoj agenciji za pomoć Palestincima i podrška EU isporukama oružja Izraelu, kao i pristupanje Sky-Shield-u, dodatno pojačava vojni savez s Izraelom i SAD-om.

Lista Gaza naglašava da trenutni politički kurs krši princip neutralnosti koji je temelj austrijskog ustava. Smatraju da vladajuće strukture krše volju većine Austrijanaca, koji traže neutralnost i ne žele biti suokrivljeni za genocid. Prema njihovom mišljenju, podrška Izraelu od strane mnogih zemalja, uključujući Austriju, omogućava kršenje međunarodnog prava bez kazne.

"Sa listom Gaza pružamo priliku onima u Austriji koji se zalažu za mir, neutralnost i pravdu da svoj glas protiv genocida učine glasnim," izjavili su iz ove liste. Ističu da globalni protesti mogu biti učinkoviti i da su u prošlosti rezultirali značajnim promjenama, poput tužbi protiv Izraela pred Međunarodnim sudom i međunarodnih naloga za hapšenje izraelskog premijera.

Lista Gaza također se protivi pokušajima difamacije i kriminalizacije solidarnosti i mirovnih pokreta. Kritiziraju medije zbog jednostranog i manipulativnog izvještavanja u korist Izraela, te preformuliranja pojma antisemitizma na način koji potkopava borbu za pravdu.

Oni upozoravaju da se sloboda okupljanja i mišljenja u Austriji sve više ograničava, dok se demokratija i vladavina prava nalaze u opasnosti. Humanitarna katastrofa u Gazi, prema njihovim riječima, simbolizira duboko nepravedan svjetski poredak.

"Nećemo biti ušutkani. U odbrani socijalnih i demokratskih osnovnih prava dižemo svoj glas protiv genocida i za trenutno i trajno primirje," zaključuje Lista Gaza i poručuje Austrijancima: "Za mir, neutralnost i pravdu — Glasajte za Listu Gaza."