Izraelski opozicioni lider i bivši vojni šef Benny Gantz podnio je ostavku u ratnoj vladu u nedjelju, navodeći loše upravljanje premijera Benjamina Netanyahua i optužujući ga da daje prednost vlastitom "političkom opstanku".

Taj potez ne predstavlja odmah prijetnju Netanyahuu, koji još uvijek kontrolira većinsku koaliciju u parlamentu. Ali, izraelski lider sada postaje sve snažnije oslonjen na krajnje desničarske saveznike koji se protive najnovijem prijedlogu o prekidu vatre koji podržavaju SAD i žele nastaviti s ratom.

"Nažalost, Netanyahu nas sprečava da ostvarimo istinsku pobjedu, što je opravdanje za bolnu i stalnu cijenu", rekao je Gantz. Dodao je da Netanyahu "daje prazna obećanja" i da zemlja treba da krene u drugom pravcu jer očekuje da će se borbe nastaviti godinama koje dolaze.

Popularni centristički političar Gantz pridružio se Netanyahuovoj vladi ubrzo nakon napada Hamasa u znak jedinstva. Njegovo prisustvo je takođe podiglo kredibilitet Izraela kod njegovih međunarodnih partnera. Gantz ima dobre odnose sa američkim zvaničnicima.

Gantz je ranije rekao da će napustiti vladu do 8. juna ako Netanyahu ne formuliše novi plan za poslijeratnu Gazu.

Odustao je od planirane konferencije za novinare u subotu navečer nakon što su četiri izraelska taoca spašena iz Gaze u vojnoj operaciji u kojoj su ubijena najmanje 274 Palestinca, uključujući djecu.

Gantz je pozvao Izrael da održi izbore na jesen i ohrabrio trećeg člana ratne vlade, ministra odbrane Yoava Gallanta, da "uradi pravu stvar" i također podnese ostavku.

Gallant je ranije rekao da će podnijeti ostavku ako Izrael odluči ponovno okupirati Gazu, i ohrabrio je vladu da napravi planove za palestinsku administraciju.

U subotu je Netanyahu pozvao Gantza da ne napušta ratnu vladu.

"Ovo je vrijeme za jedinstvo, a ne za podjele", rekao je on u direktnoj molbi Gantzu.

Gantzova odluka da ode uglavnom je "simboličan potez" zbog njegove frustracije Netanyahuom, rekao je Gideon Rahat, predsjedavajući odjela političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Napomenuo je da bi to moglo dodatno povećati Netanyahuovo oslanjanje na ekstremističke, desničarske članove njegove vlade, predvođene ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben-Gvirom i ministrom finansija Bezalelom Smotričem.

"Mislim da vanjski svijet, posebno Sjedinjene Države, nije baš sretan zbog toga, jer vide Gantza i njegovu stranku kao odgovornije ljude u ovoj vladi", rekao je Rahat.

U nedjelju uveče, Ben-Gvir je zatražio mjesto u ratnom kabinetu, rekavši da su Gantz i manji kabinet upropastili ratne napore zbog "opasnih" ideoloških odluka.

Sukob je pokrenut upadom Hamasa 7. oktobra , koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi u Izraelu, prema zvaničnim izraelskim podacima.

Od 252 osobe koje su tog dana uzete kao taoci, 120 se još uvijek drži u Pojasu Gaze, uključujući najmanje 43 za koje vojska kaže da su mrtve.

Izrael je od tada ubio više od 37.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, u pojasu Gaze, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.