Udruženje Palestinska zajednica u BiH saopćilo je da se na današnji dan desio jedan od najpotresnijih događaja u historiji Palestine "proglašenjem cionističke države Izrael 1948. godine kada je započeo proces kolektivnog etničkog čišćenja i sistemskog raseljavanja Palestinaca te okupacijom zemlje".

-Svakog 15. maja obilježavamo dan Nakbe - najveće palestinske katastrofe i početak višedecenijskog ugnjetavanja i obespravljivanja palestinskog naroda. Više od 800 hiljada Palestinaca od 1,4 miliona koji su 1948. živjeli u Palestini u 1.300 sela i gradova raseljeno je u susjedne arapske zemlje i u druge zemlje svijeta, a njihova zemlja je zaplijenjena i okupirana - navodi Palestinska zajednica.

Dok obilježavaju 74. godišnjicu Nakbe, u saopćenju "podsjećaju svijet na rastuću globalnu svijest da Izrael čini zločin aparthejda protiv svih Palestinaca".

-Kada Palestinci vide brzu, velikodušnu i neograničenu podršku oružjem i novcem pruženu odmah nakon početka sukoba u Ukrajini dok je rasistički i licemjerno od strane zapada uskraćivanje Palestincima najosnovnijih ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama, uz nastavak saučesništva i bezuvjetne podrške izraelskom aparthejdu, vojnoj okupaciji i kolonijalizmu doseljenika protiv Palestinaca. Ovaj zapadni dvostruki standard vidljiv je u podršci izraelskom višedecenijskom režimu ugnjetavanja, te podršci koja se pruža izraelskom režimu u vidu naoružavanju i zaštiti od odgovornosti pred licem pravde - navodi Palestinska zajednica u BiH.

U saopćenju koje potpisuje predsjednik tog udruženja Majed Maarouf, pozivaju se vlade zapadnih zemalja i međunarodna zajednica da uvedu zakonite i ciljane sankcije Izraelu, jer njihovo djelovanje proteklih 74 godine palestinske patnje, nudi samo osudu bez konkretnih mjera i aktivnosti.

Na 74. godišnjicu Nakbe, još jednom osuđuju, kako kažu, zapadnu ravnodušnost prema Palestincima, koja doprinosi njihovoj kontinuiranoj Nakbi, dok licemjerje međunarodne zajednice ubija Palestince.

-Ponavljamo naš poziv na solidarnost s Palestincima koji se suočavaju s etničkim čišćenjem, ubistvima, oduzimanjem imovne i aparthejdom od strane izraelskog okupatorskog režima. Svjedočili smo i ubistvo novinarke Shereen Abu Aqleh koji je ratni zločin i pokušaj da se ubije istina o izraelskim zločinima, a napad na palestince koji su nosili njen kovčeg je kukavički i sraman čin i pravo lice izraelskog okupatora - naglašava se u saopćenju Palestinske zajednice u BiH.

Dodaje se, prenosi Fena, kako izraelsko okupatorsko nasilje i agresija nikada nisu prestali već 74 godine, ali, kako se podvlači, neće prestati ni palestinska opstojnost.

-Nastavićemo braniti kršćanske i muslimanske bogomolje u svetoj zemlji, zemlji mira u kojoj izraelski okupator organizira i provodi zločin, nastavit ćemo se boriti za svoj život, ljudska prava, mir i državu sa glavnim gradom Jeruzalemom, jer je to ključ mira u cijeloj regiji i u cijelom svijetu - navodi se u sapćenju Palestinske zajednice u BiH.